T24: Autolla Viroon kesälomamatkalle – tiedätkö, mitä asiakirjoja tarvitset mukaan?

Suomen ja Viron välillä kulkeva vapaa-ajanliikenne on jo palautunut lähes ennalleen, kun kaikki koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset matkustamiselta ovat poistuneet.

Rajaviranomaisten mukaan autoliikenne Viron ja Suomen välillä kulkee pääosin sujuvasti, mutta ongelmia aiheuttavat jonkin verran asiakirjat tai oikeastaan niiden puute.

Suomessa autossa ei ole enää useampaan vuoteen tarvinnut kuljettaa rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, sillä kaikilla viranomaiset saavat tarvittavat tiedot suoraan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin järjestelmistä. Toisin on ulkomailla. Niinpä aina autolla ulkomaille lähdettäessä pitää ottaa rekisteröintitodistuksen tekninen osa mukana.

Rekisteröintitodistuksen teknisen osan voi tilata maksutta Trafista ja sen saapuminen kestä noin viikon. Sen voi myös hakea henkilökohtaisesti lähimmältä katsastuskonttorilta.

Jos Tallinnan matkalla on kaverin auto lainassa tai jos auto on pankin tai rahoitusyhtiön nimissä, kannattaa mukana olla valtakirja tai lupa auton lainaamisesta ja viemisestä ulkomaille. Ei nimittäin ole automaatio, että leasing-auton voi tuoda ilman lupaa Baltiaan.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että jos valtakirjaa ei ole mukana, matka saattaa huonoimmillaan tyssätä siihen. Joissain tapauksissa rajaviranomaiset soittavat auton omistajalle.

Vuokra-autolla liikuttaessa kannattaa tarkistaa, että Baltian maat alueena on merkitty vuokrasopimukseen, koska se ei ole itsestään selvää.

Myös auton vakuutusten on syytä olla kunnossa. Green cardia eli vihreää korttia ei tarvita Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa eikä Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Suomalainen liikennevakuutus on näissä maissa automaattisesti voimassa.

Moni suomalaismatkailija miettii joka kesä, pitääkö autossa olla mukana Viron tieliikennelain vaatimat turvavarusteet eli varoituskolmio, jauhesammutin, heijastinliivi sekä kaksi auton renkaiden mukaan mitoitettua jarrukiilaa.

Samat vaatimukset eivät kuitenkaan koske maassa liikkuvia suomalaisessa rekisterissä olevia autoja. Viron poliisin mukaan matkailijoiden mukanaan tuomissa, ulkomaille rekisteröidyissä autoissa oleviin turvavarusteisiin sovelletaan lähtömaan lainsäädäntöä. Siten esimerkiks ratsiassa havaittu jarrukiilojen puute ei aiheuta toimenpiteitä.

Virossa autoillessa on hyvä muistaa, että taajamissa yleinen nopeusrajoitus on 50 km / h ja maanteillä 90 km / h, elleivät liikennemerkit toisin osoita. Turvavöiden käyttö on pakollista, matkapuhelinta ei saa käyttää ajaessa ja ajovalot on pidettävä päällä kaikkina vuorokaudenaikoina. Lisäksi on hyvä tietää, että promilleraja Virossa on 0,2 mg/g, mutta käytännössä liikenteessä on alkoholin suhteen nollatoleranssi.

Viron tiehallinnon verkkosivuilta löytyy ajankohtaista tietoa maanteiden varsilla olevien peltipoliisien eli nopeusvalvontakameroiden sijainnista. Kameroista varoitetaan etukäteen liikennemerkeillä teiden varsissa, kuten Suomessakin. Kameroita on eniten matkalla Tallinnasta Tarttoon, Narvaan ja Pärnuun.

Virossa autoilevalla suomalaisella pitää olla mukanaan:

• Passi tai henkilökortti

• Ajokortti

• Auton rekisteröintitodistuksen tekninen osa

• Valtakirjan tai maastavientiluvan tarvitset, jos et ole auton omistaja tai haltija eli jos auton omistaja on pankki tai rahoitusyhtiö tai vaikka kaveri

• Voimassa oleva liikennevakuutus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut