Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tallinnan kupeessa sijaitseva neuvostoaikainen sukellusvenetukikohta on nyt viihtyisä vierasvenesatama – toivottaa suomalaisveneilijät tervetulleeksi

Lahemaan kansallispuiston naapurissa, vajaan tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Haran entinen sukellusvenetukikohta ja vierasvenesatama. Neuvostoarmeijan toiminta tässä vuonna 1953 rakennetussa tukikohdassa loppui vuonna 1994 ja satama palautettiin Viron valtiolle, joka myi sen yksityiselle omistajalle vuonna 1998.

Entisen huippusalaisen sotilaskohteen kupeeseen on muutaman viime vuoden aikana rakentunut nykyaikainen vierasvenesatama kaikkine palveluineen. Lisäksi Viron neuvostohistoriaa esittelevästä alueesta on kehitetty kiinnostava matkailukohde.

– Vuonna 2017 perustimme purjehdusseura Hara Seilamise Seltsin, jonka tehtävänä on alueen kehittäminen sekä lasten purjehduskoulun järjestäminen. Itse olen syntynyt sataman naapurikylässä Tammistussa ja meri on aina ollut tärkeä osa elämääni. Sen takia haluan kehittää aluetta ja tarjota lapsille mahdollisuuden purjehtimiseen, purjehdusseuran perustaja ja sijoittaja Marti Hääl kertoo.

Purjehdusseurassa on nykyään noin 50 jäsentä ja lasten purjehduskouluun osallistuu joka kesä viitisenkymmentä lasta. Heistä menestynein kisasi tänä kesänä Turkissa MM-kisoissa.

Tänä kesänä Haran satamaan on valmistunut nykyaikainen vierasvenesatama kaikkine palveluineen. Venepaikkoja on 25 ja niiden lisäksi on satamatalo, jossa on ravintola ja terassi, kokoustilat, sauna- ja suihkutilat sekä purjevarasto ja työpaja.

– Koska Haran satama oli neuvostoaikana sukellusvenetukikohta, on vierasvenesatamammekin normaalia syvempi. Tänne voi siis tulla isommallakin veneellä turvallisin mielin, Hääl sanoo.

Lisäksi sataman yläpuolella olevassa rinteessä on kahden hengen iglumökkejä, joita voi vuokrata majoituskäyttöön. Ravintolassakin voi järjestää yksityistilaisuuksia.

– Satamaravintola on päivittäin auki ja jos tulee vain lounaalle, ei tarvitse ostaa pääsylippua alueelle. Lippu tarvitaan vain, jos haluaa tutustua sukellusvenetukikohdan jäännöksiin.

Lue myös: Tallinnan lähellä sijaitseva huippusalainen sotilaskohde on nykyään matkailunähtävyys

Haran sataman edustalla sijaitsee Haran saari, jossa 1900-luvun alussa suolattiin ja säilöttiin silakkaa yli 200 ihmisen voimin. Saarelta on tehty myös arkeologisia löytöjä, jotka todistavat Viroon saapuneiden viikinkien pysähtyneen saarella.

– Saari on suojelualuetta, joten kehitämme matkailutoimintaa siellä yhteistyössä museoviraston kanssa. Parhaillaan kunnostamme saaren laituria, mutta tulevaisuudessa toivomme voimamme kunnostaa siellä olevien rakennusten jäännöksiä tai rakentaa sinne jotakin. Tekemistä täällä riittää seuraavaksi 20 vuodeksi, Hääl naurahtaa.

Itsekin purjehtimista harrastava ja kilpaakin purjehtinut Marti Hääl toivottaa suomalaiset tervetulleeksi uuteen vierasvenesatamaan.

– Harasta on matkaa Suomen puolelle vain 35 meripeninkulmaa, se on paljon vähemmän kuin matka Helsingistä Tallinnaan, Hääl muistuttaa.