Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viro saa uuden hallituksen – neuvottelut kolmen puolueen koalitiohallituksesta kestivät lähes kuukauden

Virossa reformipuolue, Isamaa-puolue ja sosiaalidemokraatit ovat vihdoin, lähes kuukauden kestäneiden neuvottelun jälkeen päässeet sopimukseen uuden koalitiohallituksen muodostamisesta. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Uudella hallituksella on 56 paikkaa Viron 101-jäsenisessä parlamentissa Riigikogussa. Puolueiden julkistaman tiedotteen mukaan uuden hallituksen tavoitteena on lisätä Viron turvallisuutta, antaa ihmisille luottamusta korkeasta inflaatiosta selviytymiseen ja siirtyä päiväkotitasolta alkaen vironkieliseen opetukseen.

Viime viikon perjantaihin saakka hallitusneuvottelujen hankalimmiksi kysymyksiksi olivat osoittautuneet lasten ja perheiden sosiaalietuudet sekä sähkömarkkinoiden uudistus.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, uusi koalitiohallitus voisi olla virassa jo viikon kuluttua. Virossa on olut epätavallinen tilanne kesäkuun alusta lähtien, kun reformipuolue on ollut vähemmistöhallituksessa yksin. Uudessa koalitiohallituksessa kaikki kolme puoluetta saavat viisi ministerisalkkua.

Lue myös: Viron pääministeri erotti keskustapuolueen ja sen seitsemän ministeriä hallituksesta

Kaikkien kolmen hallituspuolueen puoluehallitusten tulee vielä hyväksyä lopullinen koalitiosopimus. Sen jälkeen sopimus ja koalitiohallituksen ministerit esitellään parlamentille äänestystä varten. Hallituksen pitää saada 101-jäsenisen parlamentin enemmistö äänestyksessä taakseen.