Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Unohdetut kartanot -tapahtuma avaa ovet Viron vähemmän tunnettuihin kartanoihin

Viro on kartanoiden luvattu maa. Historia Saksan ja Ruotsin vallan alla on jättänyt maahan runsaasti kartanoita, joista osa on nykyään kunnostettu ylellisiksi hotelleiksi. Osa kartanoista on tänä päivänä myös yksityisomistuksessa ja osa palvelee museoina, kouluina tai virastorakennuksina.

Kartanoiden kulta-aikaa Virossa elettiin 1700-luvun lopulta aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Vielä 1900-luvun alussa Virossa oli 1 245 herraskartanoa, 108 pappilaa ja noin 600 karjataloa, yhteensä siis lähes 2 000 erityyppistä kartanoa.

2000-luvun alussa arvioitiin Virossa olevan jäljellä noin reilut 400 kartanorakennusta, jotka ovat enemmän tai vähemmän alkuperäisessä kunnossa. Lisäksi noin satakunta kartanoa on kunnostettu ja entisöity entiseen loistoonsa.

Virolaisiin kartanoihin – myös niihin, jotka eivät normaalisti ole yleisölle avoinna – pääsee tutustumaan Unohdetut kartanot -tapahtumassa, joka järjestetään tänä kesänä jo 18. kerran. Tapahtuma on jaettu heinä-elokuussa kolmelle viikonlopulle ja viimeinen mahdollisuus tutustua kartanoihin on tulevana lauantaina 13.8.

Mukana tapahtumassa on 30 kartanoa eri puolilta Viroa. Lähimpänä Tallinnaan sijaitsevat Arakülan kartano, Väänan kartano ja Ravilan kartano, jotka kaikki sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä.

Aikaisempien vuosien tapaan kartanot tarjoavat vierailijoille opastettuja kierroksia, työpajoja, konsertteja ja näyttelyitä. Lisäksi monessa kartanossa on tapahtuman ajan avoinna kahvila. Kartanot ovat avoinna klo 10–18.

Tapahtumassa mukana olevat kartanot löydät täältä.