Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tunnetko Tallinnan sataman kupeessa seisovan betonikolossin? - oli aikanaan neuvostoviron hienoin konserttiareena ja toimi amerikkalaisen action-elokuvan kuvauspaikkana

Tallinnan matkustajasataman naapurissa seisoo mahtavan kokoinen ja valitettavan huonokuntoinen betonikolossi. Viime vuosina koko ajan uudistuvan ja siistiytyvän satama-alueen kupeessa sijaitseva rakennus on seissyt tyhjillään jo yli 10 vuotta.

Kyseessä on Moskovan kesäolympialaisiin vuonna 1980 valmistunut kulttuuri- ja urheilukeskus Linnahall. Raine Karpin ja Riina Altmäen suunnittelema rakennus on yksi harvoista Tallinnan keskusta-alueella säilyneistä neuvostoaikaisista rakennuksista. Alun perin rakennus tunnettiin nimellä V. I. Leninin kulttuuri- ja urheilupalatsi.

Rapistunut ulkokuori kätkee sisäänsä 4 800-paikkaisen konserttisalin ja jäähallin. Neuvostoaikana ja vielä Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen Linnahall oli suosittu konserttipaikka, mutta vuonna 2009 suljettiin ensin jäähalli ja vuonna 2010 myös konserttisali rakennuksen huonon kunnon takia. Linnahall on Virossa suojeltavien rakennusten listalla, joten sitä ei voi purkaa.

Vuonna 2019 Linnahall sai yllättäen kansainvälistä näkyvyyttä, kun se toimi amerikkalaisen action-elokuva Tenetin yhtenä kuvauspaikkana. Rakennus esitti kesällä 2020 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Kiovan oopperataloa.

Viime vuosina on esitetty monenlaisia suunnitelmia Linnahallin kunnostamiseksi ja uuteen käyttöön saamiseksi. Vielä alkuvuodesta 2020 Tallink-konserni ilmoitti kehittävänsä Linnahallista matkustajasataman konferenssikeskuksen, konserttisalin, hotellin ja kauppakeskuksen yhdistelmän. Koronakriisi kuitenkin hautasi suunnitelmat.

Loppuvuodesta 2021 Tallinnan kaupunki etsi yhteistyökumppania projektille, jonka tarkoituksena oli kunnostaa Linnahallista nykyaikainen konferenssi- ja konserttikeskus. Virallista tarjouskilpailua asiasta ei ole kuitenkaan käynnistetty.

Linnahall on suljettu yleisöltä, mutta välillä sinne järjestetään opastettuja kierroksia. Rakennuksen katolta aukeaa hieno näköala Tallinnan satama-alueelle sekä merelle, joten kiipeäminen sinne on vaivan väärti.

Katso videolta, miltä näyttää vuosia tyhjillään seisoneen Linnahallin sisällä