Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tallinkin Isabelle-alus majoittaa Ukrainan sotapakolaisia Tallinnassa ainakin lokakuuhun saakka

Viron sosiaalivakuutuslautakunta (SKA) on jatkanut sopimustaan laivayhtiö Tallinkin kanssa Ukrainan sotapakolaisten majoittamiseksi Isabelle-risteilyaluksella Tallinnan satamassa 7. lokakuuta 2022 saakka.

Sopimusta jatketaan, vaikka Viroon saapuvien pakolaisten määrä on vähentynyt ja yli puolet tilapäismajoituksessa olevista pakolaisista on löytänyt pysyvän asunnon. Sopivan kodin löytäminen pakolaisille on kuitenkin sosiaalivakuutuslautakunnan mukaan kestänyt odotettua kauemmin.

Heinäkuun puoliväliin mennessä Viroon oli saapunut 46 726 pakolaista Ukrainasta. Heistä yli 30 000 henkilöä, mikä vastaa 2,5 prosenttia Viron väestöstä, on hakenut tilapäistä suojelua.

– Nykyisissä olosuhteissa sopimuksen jatkaminen Tallinkin kanssa on paras vaihtoehto. Laivalla asuminen on vain väliaikainen ratkaisu ja tavoitteena on, että pakolaiset löytävät nopeasti työpaikan ja vuokra-asunnon, Viron sosiaalivakuutuslautakunnan vt. kriisituen päällikkö Kersti Kask sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Viron nykyiset vuokramarkkinat eivät kuitenkaan auta Ukrainan sotapakolaisten siirtymistä pois valtion tarjoamista tilapäisasunnoista.

– Syksyn lähestyessä vuokramarkkinoilla on kova kilpailu paikallisten asukkaiden, työnantajien ja opiskelijoiden välillä, ja hinnat ovat nousseet huimasti. Monet tekijät yhdessä vaikeuttavat pakolaisille sopivien asuntojen löytymistä tarjolla olevista tuista huolimatta, Kask lisää.

Monilla vuokranantajilla on Kaskin mukaan myös perusteetonta epäluottamusta pakolaisvuokralaisia kohtaan.

Tallinkin omistama ja operoima risteilyalus Isabelle otettiin Ukrainan sotapakolaisten majoituskäyttöön huhtikuussa 2022. Siellä asuu nyt 1 906 pakolaista, joista 951 on lapsia.

Heinäkuun alussa Tallink ilmoitti vuokranneensa Victoria I -risteilyaluksensa Skotlannin hallitukselle, joka myös majoittaa aluksella Ukrainan sotapakolaisia. Vuokrasopimus on voimassa kuusi kuukautta ja siinä on optio kolmen kuukauden jatkosta.

Heinäkuun 18. päivään mennessä Viron valtio on käyttänyt sotapakolaisten tilapäisen majoituksen järjestämiseen 21 miljoonaa euroa.