T24: Virolaisilla on vähemmän asuintilaa kuin latvialaisilla – mutta enemmän kuin liettualaisilla

Sekä Virossa että Latviassa ja Liettuassa tehtiin loppuvuodesta 2021 viimeisin väestö- ja asuntolaskenta. Tuoreet tutkimustulokset tarjoavat kiinnostavaa vertailutietoa Baltian maiden asukkaiden asumisoloista.

Viron tilastokeskuksen tekemän vertailun mukaan esimerkiksi Virossa on pienemmät asuintilat kuin Latviassa, mutta Liettuassa puolestaan on teknisesti parhaiten varustetut asuintilat.

Ohessa Viron tilastokeskuksen keräämiä havaintoja Baltian maiden asuintiloista ja asuinrakennuksista:

• Tavallisten asuntojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana Baltian maista lisääntynyt eniten Virossa (13 %). Vertailun vuoksi kasvu on ollut Latviassa ja Liettuassa vain viisi prosenttia.

• Samaan aikaan asuintilojen määrä on kasvanut eniten 20 vuoteen Latviassa (34 %). Virossa kasvua on ollut 19 ja Liettuassa 13 prosenttia.

• Liettuassa on Baltian maista eniten omakotitaloja – 37 prosenttia maan kaikista asunnoista on omakotitaloissa ja 61 prosenttia kerrostaloissa. Virossa 28 prosenttia asunnoista on omakotitaloissa ja 70 prosenttia on kerrostaloissa. Latvian luvut ovat 25 % ja 73 %.

• Samaan aikaan omakotitalojen määrän kasvu on ollut Virossa nopeampaa kuin Latviassa ja Liettuassa. Viimeisen 10 vuoden aikana omakotitalojen määrä on Virossa kasvanut 10 prosenttia, Liettuassa kuusi ja Latviassa viisi prosenttia.

• Virossa ja Latviassa asuttujen asuntojen osuus kaikista asunnoista on samalla tasolla. Molemmissa maissa 76 prosenttia asunnoista on asuttuja. Liettuassa asuinkiinteistöjen käyttöaste on kuitenkin paljon korkeampi eli 84 prosenttia.

• Asuintiloja vertailtaessa kävi ilmi, että keskimääräinen asuinpinta-ala henkilöä kohden on Latviassa (32,3 m2) suurempi kuin Virossa (30,1 m2). Liettuassa keskimääräinen pinta-ala on vielä hiukan pienempi (29,6 m2). Vertailun vuoksi Suomessa keskimääräinen asuinpinta-ala henkilöä kohden on 41,5 neliömetriä.

• Latviassa asukkaat asuvat yksin useammin kuin muissa Baltian maissa. Lisäksi yksin asuvien osuus on kasvanut Latviassa viimeisen 10 vuoden aikana 36 prosenttia. Virossa kasvua on ollut 13 prosenttia.

• Liettualaiset asuvat virolaisia ja latvialaisia useammin omistamassaan tai kotitaloutensa omistamassa asunnossa. Vuokrattuja asuntoja on Liettuassa vain 3 prosenttia kaikista asunnoista ja 91 prosentissa asunnoista asuu sen omistaja. Virossa 70 prosenttia kaikista asunnoista on omistajansa käytössä, 19 prosenttia vuokralaisten käytössä ja 11 prosenttia muussa käytössä. Latviassa luvut ovat 64, 17 ja 19 prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut