Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

774 metrin korkeudessa komeileva Madonna della Corona on mykistävä näky, katso kuvat

Pohjois-Italiassa sijaitsevalta Gardajärveltä kannattaa ajella myös vuorten tuolle puolen.

Lämpötila huitelee lähes 30 plusasteessa, me 774 metriä merenpinnan yläpuolella. Alempana olisi varmasti vielä kuumemmat oltavat.

Olemme ajaneet Monte Baldo -vuoren kiemurtelevia serpentiiniteitä pienellä vuokra-Fiatillamme pari tuntia ennen Spiazzin kylään saapumista.

Matkaa majapaikastamme Gardajärven pohjoiskärjestä on kilometreissä vain noin 80, mutta kaasu pohjassa näillä teillä ei voi mennä – ellei ole italialainen.

Olemme keskellä pohjoisitalialaista vuori- ja laaksomaisemaa, ja eteemme on avautunut pysäyttävä näky: kirkko jyrkän kallion rinteellä. Ei sen päällä, vaan nimenomaan sen kyljessä. Tätä tulimme katsomaan, mutta silti näky mykistää.

Kirkko on nimeltään Madonna della Corona, suomeksi Kruunun Madonna.

Miten ihmeessä tuo on saatu rakennettua näihin korkeuksiin satoja vuosia sitten?

On otettava kahvit ja jäätelöt ennen kuin on aika nousta vielä viimeiset portaat pyhään paikkaan.

– Älä kehu tätä paikkaa liikaa. Täällä on niin paljon ihmisiä muutenkin, sanoo turisteja Bar al Santuario -kahvilassa palveleva Andrea Bertorello ja ojentaa meille cappuccinot.

Samalla hän vinkkaa silmää: ei hän aivan tosissaan ole. Tietenkin turistit ovat Madonna della Coronaan tervetulleita. Toisaalta on pidettävä mielessä paikan ydinsanoma: tänne on lupa tulla rauhoittumaan ja meditoimaan, olemaan lähellä taivasta.

Bertorello asuu noin puolen tunnin ajomatkan päässä työpaikaltaan. Hän kertoo suhaavansa välimatkaa muiden italialaisten tapaan skootterillaan.

Älä kehu tätä paikkaa liikaa.

Andrea Bertorello

Kahvitauon jälkeen nousemme juhlavaan kirkkosaliin. Tervehdimme ilolla sen viileyttä ja väljyyttä. Nunnat sytyttelevät kynttilöitä, ja matkailijat saavat hyvän syyn istahtaa hetkeksi kirkonpenkkiin.

Kirkko on kaunis salmiakkiruudullisine lattioineen, pitsiliinoineen, valkoisine pylväineen ja kallion seinämään louhittuine kullanhohtoisine alttaritauluineen. Oven pielessä on esitteitä ja ajan hengen mukaisesti käsidesiä.

Bussi tuo lastillisen uusia turisteja läheiselle pysäkille. Auto joutuu peruuttamaan viimeisen pätkän kapeaa ylämäkeä, sillä kääntymään se ei pääsisi.

Kun lähdemme pois, matkamuistomyymälässä kassan takana seisoo vakava nunna myymässä nunna-aiheisia pikkutavaroita.

Madonna della Corona -kirkkoon pääsee myös kävelemällä 1 500 porrasta vuorenrinnettä pitkin. Meidänkin oli tarkoitus hyödyntää lihasvoimaamme ja saapua kirkon juurelle kaikkemme antaneina.

Ajoimme kuitenkin vahingossa suoraan kohteeseen eikä sille parkkipaikalle, josta porrastreeni olisi alkanut. Erehdys tuntuu tässä kuumuudessa johdatukselta.

Kotimatkalla, päästyämme taas Fiatilla siksakkia vuoren yli Gardajärven itäpuoleiselle rantatielle, piipahdamme Italian suurimmassa järvessä viilentymässä.

Gardan vesi on kirkasta ja turistin mieli kumman tyyni.

Vinkkejä viikoksi

Vuokraa auto. Gardajärven-visiittiä varten kannattaa ehdottomasti vuokrata auto. Sillä voi kiertää koko järven ja nähdä elokuvallisen komeita maisemia.

Seudulla on kuvattu muun muassa James Bond -elokuva 007 Quantum of Solacea. Leffassa vilahtaa Tremosinesta lähtevä Strada della Forra -ajoreitti.

Liikenne on Italiassa värikkäämpää kuin harvaan asutussa Suomessa. Vastaan ja ohi – molemmilta puolilta – tulee Ferrareita, skoottereita, moottoripyöriä ja polkupyöriä. Etenkin kapeissa tunneleissa joutuu usein pidättämään henkeään.

Tee päiväretkiä. Jos majoitut esimerkiksi järven pohjoiskärjessä, voit käydä yhtenä päivänä tutustumassa Limonen sitruunantuoksuiseen paratiisiin ja ajella toisena järven vastapuolella sijaitsevaan Malcesineen. Jos liikut laivalla, matka kaupunkien välillä kestää vain parikymmentä minuuttia.

Yksi kiva erikoisuus Gardajärven pohjoispuolella on smaragdinvihreä pieni järvi, Lago di Tenno.

Suosi myös laivaa. Gardajärveen kannattaa tutustua matkustamalla reittialuksilla. Kannella istuessaan voi ihailla järvellä taituroivia surffareita tai tiirailla taivaalle, jossa voi nähdä varjoliitäjiä.

Jotkut laivat kulkevat ainoastaan sesonkiaikana ja jotkut vain viikonloppuisin, joten aikataulut kannattaa tarkistaa suurennuslasin kanssa. Lyhyiden järvimatkojen tekeminen onnistuu toki mainiosti lähes milloin vain.

Hissillä huipulle. Itärannikolla sijaitsevasta Malcesinesta pääsee kaapelihissillä ylös vuoren rinteelle yli 1 700 metrin korkeuteen.

Ylöspäin mennessä hississä on todennäköisesti myös varjoliitäjiä, joille Monte Baldo tarjoaa oivan lähtöpisteen yksinäiselle ja hiljaiselle lentomatkalle.

Etelä vai pohjoinen? Gardaärven kuuluisin kunta lienee sen eteläkärjessä sijaitseva Sirmione. Monet Veronan- tai Venetsian-kävijät piipahtavat ohi ajaessaan siellä, joten väentungos on väistämätön.

Jos haluaa hivenen väljemmille vesille, kannattaakin suunnata pohjoisemmaksi. Siellä vuoretkin ovat suurempia ja ilmasto inhimillisempi.

1500

Kirkkoon pääsee myös kävelemällä 1500 porrasta vuorenrinnettä pitkin.