Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Koulut alkavat tänään Virossa – Tallinnan kaupunki maksaa koululaisille repputukea yhteensä 3,4 miljoonaa euroa

Virossa koulunkäynti eroaa monellakin tapaa Suomesta. Esimerkiksi syyslukukausi alkaa vasta syyskuun ensimmäinen päivä, ja vanhemmat joutuvat ostamaan oppilaille kaikki koulutarvikkeet, kuten kynät, vihot, viivoittimet ja askartelutarvikkeet, toisin kuin Suomessa.

Koulutarvikkeiden valikoimat ovat virolaiskaupoissa parhaimmillaan jo heti elokuussa, mutta Viron Prisman ostotilastojen mukaan moni jättää tarvikkeiden hankinnan kuitenkin viimetinkaan. Jopa 40–50 prosenttia koulutarvikkeiden ostoista tehdään vasta elokuun viimeisinä päivinä.

– Lämpimien rantakelien ansiosta ihmiset ovat tänä vuonna tulleet ostamaan koulutarvikkeita vasta viime hetkellä. Myös repputuen saamisen päivämäärä, koululta saatava tarpeellisten tuotteiden luettelo ja koulukirjojen vastaanottoaika vaikuttavat ostokäyttäytymiseen, Viron Prisman valikoima- ja hankintajohtaja Kaimo Niitaru kertoo yrityksen tiedotteessa.

Repputuella Niitaru viittaa Virossa yleiseen tapaan, jossa kaupunki tukee koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia tietyllä rahasummalla. Esimerkiksi Tallinnan kaupunki maksaa tänä vuonna koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille repputukea 320 euroa per lapsi.

Lisäksi kaupunki maksaa tänä vuonna myös kaikille alle 19-vuotiaille peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille 50 euroa. Tallinnan kaupungin budjettiin on tänä vuonna varattu 3,4 miljoonaa euroa lähes 52 000 koululaisen ja opiskelijan tukemiseen.

Lue myös: Virossa juhlitaan tänään uuden kouluvuoden alkua – Leipomot ja kahvilat myyvät päivän kunniaksi erityisiä koulunalkamiskakkuja ja -leivoksia

Prisman mukaan viime vuosien kokemus on osoittanut, että monet vanhemmat ja lapset tulevat ostamaan koulutarvikkeita vasta ensimmäisenä viikonloppuna koulujen alkamisen jälkeen.

– Jos haluaa tehdä ostopäätöksen laajemmasta valikoimasta tai ostaa tiettyä merkkiä, kannattaa ostoksille tulla aikaisemmin. Myös edullisemmat koulutarvikkeet myydään aikaisemmin loppuun, Niitaru sanoo.

Swedbankin taloustietokeskus teki tänä syksynä Virossa hintavertailun neljän suuren kauppaketjun verkkokaupassa myynnissä olevista koulutarvikkeista. Mukana vertailussa oli keskimääräinen tuotepaketti, joka ekaluokkaiselle pitää hankkia. Vertailun mukaan Prisman verkkokauppa tarjoaa Viron edullisimmat koulutarvikkeet.