Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Baltian maat tekivät sopimukseen – ryhtyvät yhteistyössä rajoittamaan venäläismatkailijoiden maahanpääsyä

Keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa Baltian maiden ulkoministerit ilmoittivat Viron, Latvian ja Liettuan päässeen periaatteelliseen yhteisymmärrykseen siitä, kuinka muiden EU-maiden myöntämien Schengen-viisumin omaavien venäläismatkailijoiden maahantuloa aletaan rajoittaa. Seuraavaksi rajoitukset viimeistellään ja pannaan täytäntöön kansallisella tasolla.

– Rajoitukset ovat täysin läpinäkyviä ja niihin liittyvät päätökset ovat kansallisia ja jokainen maa tekee päätöksen poliittisten sekä turvallisuus- ja oikeudellisten näkökohtien perusteella. Jatkamme tiivistä koordinointia, mutta jokainen maa tekee päätöksensä omien näkökohtiensa perusteella, Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevičs sanoi ministerien lehdistötilaisuudessa Kaunasissa, Liettuassa.

Rinkevičsin mukaan poikkeuksia rajoituksiin tehdään rekkakuskeille, diplomaateille sekä Venäjän kansalaisille, jotka saapuvat maahan perhe- tai humanitäärisistä syistä.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan rajoitukset otetaan käyttöön syyskuun toisella puoliskolla ja kaikissa kolmessa maassa samaan aikaan. Reinsalu sanoi Viron hallituksen hyväksyvän päätöksen rajoituksista istunnossaan tänään torstaina 8. syyskuuta.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto puolestaan sanoi, että Suomi odottaa Euroopan komission päätöstä ennen kuin tekee oman päätöksensä rajoituksista.

Baltian maat ja useat EU-maat ovat jo lopettaneet uusien Schengen-viisumien myöntämisen Venäjän kansalaisille. Baltian maat ovat toivoneet yhteistä EU-tasoista kieltoa asiasta, mutta koska näin ei ole tapahtunut, maat päättivät ottaa käyttöön omat rajoituksensa.

Niin Baltian maissa kuin Puolassa ja Suomessakin maarajojen ylittävien Venäjän kansalaisten määrä on kasvanut kesän aikana sen jälkeen, kun Venäjä poisti koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset.