Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Uusi kulttuurikeskus avautui Tallinnan naapurissa – Viimsi Artium toivottaa myös suomalaiset tervetulleeksi

Tallinnan naapurikunnassa Viimsissä, vain vartin ajomatkan päässä pääkaupungista, avautui elokuussa uusi kulttuurikeskus. Viimsi Artium tarjoaa monipuolisen läpileikkauksen taiteeseen ja tarjoaa niin konsertteja, näyttelyitä kuin monenlaista muutakin esittävää taidetta, kuten elokuvia.

Viron mittakaavassa Viimsi Artium on harvinaisuus sen takia, että kulttuurikeskuksen rahoituksesta vastaa kokonaan Viimsin kunta.

– Toiminnassamme on kolme tasoa, jotka näkyvät myös ohjelmistossamme. Meillä kohtaavat kansainvälinen kulttuuri, virolainen korkeakulttuuri sekä paikalliset ja kuntalaisia yhdistävät yhteisölliset tapahtumat, kulttuurikeskuksen johtaja Kristiina Reidolv kertoo.

Uutta on myös se, että kulttuurikeskuksen kanssa saman katon alla toimii kolme taidekoulua: Viimsin musiikkikoulu, Viimsin taidekoulu ja uusi tiedekoulu. Eri alojen oppilaita rohkaistaan tekemään yhteistyötä yhteisillä luokkahuoneilla.

Viimsi Artium toivottaa tervetulleeksi myös suomalaiset matkailijat sekä tapahtumia järjestävät yritykset ja organisaatiot. Kulttuurikeskuksen tavoitteena onkin vahvistaa Viron ja Suomen välisiä kulttuurisiteitä. Yhteistyötä tehdään Suomen Viron-Instituutin kanssa ja oppia ja mallia on haettu Suomesta esimerkiksi Tanssin talosta.

– Avajaisemme ovat kuukauden mittainen festivaali, jossa myös Suomi näkyy vahvasti. Olemme saaneet Viimsiin esiintymään niin uutta sirkustaidetta edustavan Race Horse Companyn kuin Tero Saarinen Companynkin, Viimsi Artiumin kansainvälisten suhteiden ja projektien johtaja Inga Koppel kertoo.

Myös yhteistyö esitysten ja näyttelyiden järjestämisessä suomalaisten kanssa kiinnostaa Viimsi Artiumia.

– Haluamme toimia tapahtumajärjestämisessä vastuullisesti ja siihen esimerkiksi kansainvälisten esitysten ja näyttelyiden kierrättäminen Viron ja Suomen välillä tarjoaa hyvän mahdollisuuden, Kristiina Reidolv sanoo.

Viimsi Artiumissa on 457-paikkainen konserttisali, huippuakustiikan omaava pienempi kamarimusiikkisali sekä muunneltava black box -tila. Lisäksi kulttuurikeskuksen pihalla sijaitseviin neuvostoaikaisiin polttoöljyn säilytykseen tarkoitettuihin rakennuksiin on tehty nykytaiteen galleria sekä ulkoilmalava.

Loppuvuoden aikana Viimsi Artiumin ohjelmistossa on muun muassa saksalaista poikkitieteellistä dokumenttiteatteria, klassisen-, pop- ja jazzmusiikin konsertteja sekä virolaista animaatioelokuvaa. Lippuja tapahtumiin voi ostaa kulttuurikeskuksen verkkosivujen kautta.