Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virossa ravintolat etsivät keinoja selviytyä talvesta – hintoja on jo nostettu

Virossa monet ravintolat ovat jo joutuneet nostamaan hintoja selvitäkseen kohonneista raaka-ainekustannuksista ja korkeasta sähkönhinnasta. Nyt etsitään uusia tapoja selvitä talvesta.

Viron hotelli- ja ravintolaliitto (EKRL) uskoo kuitenkin, ettei suurta ravintoloiden sulkemisaaltoa ole tulossa. Liiton mukaan monet yritykset ovat jo nostaneet hintojaan keskimäärin 15–30 prosenttia kasvaneiden kustannusten takia. Lisäksi monet ravintolat ovat lyhentäneet aukioloaikoja esimerkiksi sulkemalla lounasaikaan. Toiset ovat typistäneet ruokalistaansa.

Esimerkiksi Tartossa yli 20 vuotta toiminut ravintola Püssirohukelder sai kesäkuukausilta ennätysmäisen sähkölaskun: 7 200 euroa. Kun vuonna 2019 sähkön osuus yhtiön menoista oli 1,6 prosenttia, se on nyt noussut lähes kuuteen prosenttiin.

– Jos tilanne jatkuu näin, se ei ole helppoa. En haluaisi sanoa, että olemme sulkemassa, mutta tällä hetkellä en näe näin ison paikan pyörittämistä näin isoilla laskuilla kovin pitkään mahdollisena, ravintolan ohjelmapäällikkö Vaiko Peebo sanoi Viron yleisradion haastattelussa.