Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa sähköpotkulautaonnettomuudet ovat lisääntyneet viime vuodesta 64 prosenttia – erityistä huolta aiheuttavat rattijuopot

Päivittäin keskimäärin 6–7 sähköpotkulaudalla onnettomuuteen joutunutta henkilöä saapuu Tallinnan Mustamäellä sijaitsevan Pohjois-Viron aluesairaalan päivystyspoliklinikalle. Sähköpotkulautaonnettomuuksien määrä onkin Virossa kasvanut 64 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Pohjois-Viron aluesairaalan päivystyspoliklinikan lääkärit toivoivat, että sään kylmentyessä onnettomuuksia tulisi vähemmän, mutta niin ei ole käynyt. Erityistä huolta lääkäreille aiheuttavat rattijuoppojen viikonloppuisin aiheuttamat sähköpotkulautaonnettomuudet.

– Onneksi suurin osa vammoista on pieniä ja ensisijaisesti yläraajojen vammoja. On selvä, että kaatuessa ranne ja hartiat vahingoittuvat, kun ihminen yrittää asettaa kätensä esteeksi, aluesairaalan ensihoidon ylilääkäri Vassili Novak sanoo Viron yleisradion haastattelussa.

Vaikka suurin osa sähköpotkulautaonnettomuuksissa loukkaantuneista ei tarvitse sairaalahoitoa, ovat joidenkin potilaiden päävammat olleet Novakin mukaan niin vakavia, että he ovat joutuneet leikkaukseen.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen mukaan sähköpotkulaudalla ajo humalassa on kiellettyä ja poliisi myös tarkkailee potkulautakuljettajien ajokuntoa.

– Rehellisesti sanottuna vielä viisi vuotta sitten emme olisi uskoneet Viron poliisin menevän kevyenliikenteenväylälle tekemään puhallusratsiaa, mutta nykyään se on normaalia, Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen lainvalvontaviranomainen Sirle Loigo sanoo.

Onnettomuustilastot ovat kuitenkin hälyttäviä. Tänä vuonna Virossa on jo sattunut 280 sähköpotkulautaonnettomuutta, mikä on 64 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Yksi syy onnettomuuksiin on sähköpotkulautojen määrä – niitä on liikenteessä yhä enemmän. Suurin osa onnettomuuksista eli yli 70 prosenttia on yksittäisen ajoneuvon onnettomuuksia, jossa sähköpotkulaudalla joko kaadutaan tai törmätään esteeseen, Loigo toteaa.

Sirle Loigo näkee ajonopeuden rajoittamisen yhtenä keinona vähentää onnettomuuksia ja kehuukin Boltia, joka on rajoittanut potkulautojen ajonopeuden iltaisin 17 kilometriin tunnissa. Aloittelevat kuljettajat puolestaan eivät voi ajaa nopeammin kuin 10 kilometriä tunnissa.