Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virossa asuntomarkkinat käyvät kuumana - Tallinnasta ei saa enää sijoituskaksiota sadalla tonnilla

Virossa asuntomarkkinoiden hintakehitys on ollut jo pitkään voimakasta. Korona pysäytti kehityksen hetkeksi, mutta tällä hetkellä ollaan sekä myyntimäärissä että hintatasossa huomattavasti korkeammalla kuin ennen pandemiaa.

– Ukrainan sota ja korkea inflaatio ovat tuoneet mustia pilviä talouden taivaalle ja monet ovat tällä hetkellä asuntomarkkinoilla odottavalla kannalla. Asuntokauppoja toki tehdään edelleen, mutta nähtävissä on tarjonnan lisääntyminen ja hintaoptimismin lasku, Uus Maa -kiinteistönvälitystoimiston osakas ja hallituksen jäsen Mika Sucksdorff kertoo.

Tallinnassa asuntojen hintataso laski elokuussa jo kolmatta kuukautta peräkkäin, mutta muissa suurissa virolaiskaupungeissa hinnat vielä nousivat. Elokuussa Tallinnassa myytiin 873 asuntoa ja neliöhintojen mediaani oli 2 771 euroa. Se on 1,1 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa, mutta 27,7 prosenttia enemmän kuin elokuussa 2021.

– Tallinna on aina ollut Viron kiinteistömarkkinoiden suunnan indikaattori. Nähtäväksi jää onko nykyinen trendi pysyvä ja laajeneeko se muihin kaupunkeihin tulevina kuukausina, Sucksdorff sanoo.

Myös muissa virolaiskaupungeissa asuntojen hinnat ovat nousseet vuodentakaisesta. Yliopistokaupunki Tartossa asuntojen hinnat nousivat 37,1 prosenttia, Pärnussa 26,3 prosenttia ja Narvassa jopa 42 prosenttia.

Asuntojen neliöhintojen mediaani vaihtelee suurestikin eri kaupunkien välillä. Pärnussa se oli elokuussa 1 811 euroa ja Narvassa vain 581 euroa.

Sucksdorffin mukaan keskusta-asunnot ovat Virossa edelleen hyvä sijoituskohde. Tallinnassa parempaan vuokratuottoon pääsee kuitenkin hieman keskustan ulkopuolella. Esimerkiksi Tallinnan teknillisen yliopiston kampuksen läheisyys tekee Mustamäestä asuntosijoittajalle kiinnostavan alueen.

Vielä ennen koronaa Tallinnasta pystyi ostamaan uuden kerrostalokaksion jopa alle 100 000 eurolla. Enää se ei ole mahdollista.

– Valitettavasti hintataso on nyt jotain aivan muuta. Edullisin Tallinnasta tällä hetkellä löytyvä kaksio on kooltaan 36,4 neliötä ja hintaa sillä on 143 800 euroa.

Mika Sucksdorffin mukaan suomalaiset ovat olleet aina aktiivisia Viron asuntomarkkinoilla. Viime vuosien aikana yksityisten asuntosijoittajien rinnalle on tullut myös ammattisijoittajia, jotka ostavat suurempia kokonaisuuksia, jopa kokonaisia taloja.

– Viron asuntomarkkinat ovat kuitenkin sijoittajille vielä kiinnostava kohde, koska hintataso on edelleen matalampi ja vuokrataso mahdollistaa paremman tuoton kuin esimerkiksi Helsingissä.

Ukrainan sota ja sen seurauksena Viroon saapuneet yli 50 000 sotapakolaista ovat mullistaneet maan vuokramarkkinat. Varsinkin Tallinnassa vuokrahinnat ovat olleet nousussa ja vapaiden asuntojen löytäminen on ollut vaikeaa. Myös opiskelijoiden paluu Tallinnaan koronavuosien jälkeen on vilkastuttanut vuokramarkkinoita.

Uudelleen käynnistynyt matkailu puolestaan on palauttanut osan Viron pääkaupungin vuokra-asunnoista Airbnb-käyttöön.

– Nyt syyskuussa koko Tallinnan alueella on tarjolla vuokralle noin 750 yksiötä ja kaksiota, Sucksdorff kertoo.

Kuluneena kesänä Virossa nähtiin joidenkin mielestä merkkejä kiinteistömarkkinoiden ylikuumenemisesta ja monet näkivät tilanteen samanlaisena kuin ennen vuoden 2008 talousromahdusta. Viron yleisradion haastattelemien asiantuntijoiden mukaan romahdus ei kuitenkaan ole todennäköinen.

Tallinnassa taas on jo pitkään ollut tilanne, jossa kysyntä asuntomarkkinoilla on ylittänyt tarjonnan.

– Koronapandemian takia monet rakennuttajat jäädyttivät projektejaan ja näin syntyi tilanne, jossa kysyntä ylitti tarjonnan ja hintojen kasvu oli voimakasta. Kustannusten kallistuminen on vaikuttanut siihen, ettei rakennuskohteita ole vieläkään tarpeeksi. Koska rakennusprojektit kestävät monta vuotta, voidaan nyt jo havaita, että jotkut kohteet tulevat markkinoille vasta kun kysynnässä on jo tapahtunut muutos, Sucksdorff toteaa.