Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virossa on vähemmän poliiseja kuin koskaan ennen – alhaiset palkat vaikeuttavat rekrytointia

Virossa sisäiseen turvallisuuteen liittyvän henkilöstön määrä on laskenut viidenneksellä viimeisen vuosikymmenen aikana. Mutta viimeisen puolentoista vuoden trendi on hätkähdyttävä, jopa aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Vuosina 2017–2020 kolmena vuonna neljästä Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) palveluksesta irtisanoutuneiden määrä ylitti rekrytoitujen määrän. Erityisesti koronakriisin leimaama viime vuosi oli hankala. PPA menetti 615 työntekijää, mutta tilalle saatiin palkattua vain 260 uutta työntekijää.

Hankaluudet ovat jatkuneen vuonna 2022, sillä vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana palveluksesta eronneiden määrä ylittää taas uusien tulokkaiden määrän yli 300 henkilöllä.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos on kärsinyt henkilökunnan menetyksistä eniten. Kaikista 662 irtisanoutuneesta 58 prosenttia on ollut PPA:n palveluksessa ja vain 19 prosenttia on ollut pelastuslaitoksen palveluksessa.

– Kuten aina, kyse on rahasta ja palkasta. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisessä vaarallisessa turvallisuustilanteessa meillä on Virossa vähemmän poliiseja, kuin koskaan ennen. PPA:lla on vuosia ollut 200–250 avointa työpaikkaa, joita ei pystytä täyttämään nykyisillä palkoilla, Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen pääjohtaja Elmar Vaher sanoo Postimees-lehden haastattelussa.

Vaherin mukaan alueellisia eroja ei ole, vaan uusien poliisien rekrytointi on vaikeaa kaikkialla Virossa.

Viron sisäministeri Lauri Läänemets on asettanut tavoitteeksi, että neljässä vuodessa pelastustyöntekijöiden ja poliisien palkat voisivat nousta 20 prosenttia yli Viron keskipalkan, joka oli vuoden 2022 toisella neljänneksellä 1 693 euroa. PPA:ssa poliisin palkka on tällä hetkellä 400 euroa alle tavoitteen.

– Sisäisten muutosten ansioista pystyimme elokuussa nostamaan työntekijöiden palkkaa keskimäärin viisi prosenttia, mutta tämä 75 euron korotus on yli 22 prosentin inflaatioon nähden olematon, Vaher sanoo.

Sisäministerin tavoitteena on myös kaksinkertaistaa poliisiksi koulutettavien vuotuinen määrä. Tällä hetkellä Virossa valmistuu vuosittain 150 uutta poliisia.