Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virolaisperheiden koko on kasvanut kymmenessä vuodessa – lapseton aviopari on kuitenkin yleisin perhemuoto

Virossa vuoden 2021 aikana tehdyn viimeisimmän väestölaskennan mukaan maassa asuu 341 995 perhettä, joista lähes puolet eli 49 prosenttia on kahden hengen perheitä. Virossa on nykyä viisi prosenttia vähemmän perheitä, kuin edellisen väestölaskennan aikana vuonna 2011, mutta perheiden keskikoko on kymmenessä vuodessa kasvanut.

Nykyään virolaisperheissä on keskimäärin 2, 94 jäsentä ja myös perheenjäsenten määrä on kasvanut edellisen väestölaskennan jälkeen. Perheistä 49 prosentissa on kaksi jäsentä, 22 prosentissa kolme jäsentä, 20 prosentissa neljä jäsentä ja lopuissa yhdeksässä prosentissa on viisi tai useampi jäsen. Tiedot selviävät Viron tilastokeskuksen tekemästä väestö- ja asuntolaskentaprojektista.

Aviopariperheiden osuus on 55 prosenttia kaikista virolaisperheistä, kun taas avoliittoperheiden osuus on 27 prosenttia. Yksinhuoltajaperheitä Virossa on 18 465, mikä on 18 prosenttia kaikista perheistä. Valtaosa yksinhuoltajaperheistä eli 16 prosenttia koostuu äidistä ja lapsista ja vain kaksi prosenttia muodostuu isästä ja lapsista.

Virossa yleisin perhemuoto on lapseton aviopari. Näin on nykyään myös Suomessa. Tällaisia perheitä on Virossa 94 554 eli 28 prosenttia kaikista perheistä. Toiseksi yleisin perhemuoto on avioparin ja yhden alle 25-vuotiaan lapsen muodostama perhe. Tällaisia perheitä on 83 878 eli lähes 25 prosenttia kaikista perheistä.

Virossa 16 prosenttia ihmistä asuu nykyään yksin. Määrä on laskenut kymmenessä vuodessa ja on kolme prosenttia vähemmän kuin vuoden 2011 väestönlaskennassa. Erityisesti yksin asuvat eläkeikäiset naiset.

– Virossa jopa 50 prosenttia eläkeiässä olevista naisista eli yli 63-vuotiaista, kuuluu tähän luokkaan. Eniten yksineläjiä on Ida-Virumaalla (21 %) ja vähiten Tarton maakunnan alueella (13 %), kertoo Viron tilastokeskuksen väestö- ja asuntolaskentaprojektin johtaja Liisa Osila.