Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viron hallitus ei aio purkaa Tallinnassa sijaitsevaa neuvostomuistomerkkiä – moni neuvostoaikainen monumentti on jo poistettu julkisilta paikoilta

Elokuussa Viron hallitus ilmoitti pääministeri Kaja Kallaksen suulla poistavansa neuvostoaikaiset monumentit julkisilta paikoilta ympäri maata. Ensimmäisenä poistettiin Narvassa vuosikymmeniä seisonut neuvostopanssarivaunu, joka siirrettiin Viron sotamuseon suojiin. Sen jälkeen useita neuvostoaikaisia monumentteja on poistettu julkisilta paikoilta eri puolilla Viroa.

Hallitus on kuitenkin ilmoittanut, ettei se suunnittele Tallinnassa, Piritan rantatien varressa sijaitsevan Maarjamäen muistomerkin purkamista. Suuri, betoninen ja monesta osasta, kuten 35 metriä korkeasta obeliskista, koostuva muistomerkki on pystytetty niille, jotka kaatuivat puolustaessaan Neuvostoliittoa toisessa maailmansodassa.

Viron kulttuuriministeri Piret Hartman ei kuitenkaan halua sulkea pois muistomerkin uudelleensuunnittelua yhteistyössä Tallinnan kaupungin ja muiden kumppaneiden kanssa.

Tallinnan kaupunki ilmoitti jo alkuvuodesta olevansa valmis ottamaan pahasti rappeutuneen muistomerkin haluunsa kunnostaakseen sen ja siistiäkseen sen ympäristön. Kunnostusprojektin budjetti on kolme miljoonaa euroa.

Lue myös: Tallinnan kaupunki haluaa kunnostaa Maarjamäen muistomerkin

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Svet sanoi Viron yleisradion haastattelussa kaupungin olevan valmis neuvottelemaan muistomerkin kohtalosta valtion kanssa.

– Meille Maarjamäen muistomerkki ei ole miehityksen symboli, vaan yksi Viron maisema-arkkitehtuurin merkittävimmistä teoksista. Haluaisimme säilyttää muistomerkin nykyisessä muodossa, mutta varustaa sen laatalla, joka selittää sen monimutkaista historiaa, Svet sanoi haastattelussa.