Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viro sulkee tänään rajansa venäläismatkailijoita – Suomen rajalla tullaa todennäköisesti näkemään enemmän venäläisten rajanylityksiä

Baltian maat ja Puola kieltävät tästä päivästä eli 19. syyskuuta alkaen maahantulon kaikilta venäläismatkailijoilta, joilla on Schengen-viisumi. Uusi rajoitus korvaa Virossa elokuussa tehdyn päätöksen, jonka mukaan maahanpääsy oli kielletty niitä Venäjän kansalaisilta, joilla oli Viron myöntämä Schengen-viisumi.

– Haluamme yhdessä Latvian, Liettuan ja Puolan kanssa rajoittaa merkittävästi niiden Venäjän kansalaisten maahantuloa, joiden tavoitteena on matkailu, Viron pääministeri Kaja Kallas sanoin hallituksen viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan venäläisten ei pitäisi tulla Viroon, sillä he eivät ole tervetulleita. Sisäministeri Lauri Läänemetsän mukaan uusi kielto sulkee Venäjän kansalaisilta tärkeän polun Euroopan Unioniin.

Viron sisäministeriön mukaan uusi kielto laskee Viroon päivittäin saapuvien venäläisten määrän 400–500:sta noin sataan.

Viron yleisradion mukaan Viron on myöntänyt lähes 50 000 viisumia Venäjän kansalaisille. Lyhytaikaisia viisumeja niistä oli 47 998 ja pitkäaikaista oleskelua varten myönnettyjä 1 805.

Muut Schengen-maat ovat myöntäneet vuosittain yli kolme miljoonaa Schengen-viisumia, jotka ovat voimassa enintään viisi vuotta ja sallivat pääsyn Schengen-alueelle.

Arvioiden mukaan ainakin 10 miljoonalla Venäjän kansalaisella on voimassa oleva lyhytaikainen Schengen-viisumi.

Lue myös: Viro kielsi maahanpääsyn venäläisiltä, joilla on sen myöntämä Schengen-viisumi

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun Helsingin Sanomille antaman lausunnon mukaan Baltian maiden ja Puolan päätöksellä on vaikutuksia myös Suomeen. Reinsalun mukaan Suomen rajalla tullaan näkemään enemmän venäläisten rajanylityksiä nyt kun Baltian maiden ja Puolan rajat ovat kiinni.

Sen jälkeen, kun Baltian maiden ja Puolan päätös astuu tänään maanantaina voimaan, Suomen raja on EU:n ainoa Venäjän vastainen ulkoraja, joka on avoin turistiviisumeille.