Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virolainen Bolt toi sähköpotkulautansa Helsingin kaduille – samalla sovelluksella voi käyttää myös yrityksen kyytipalvelua

Heinäkuussa Helsingissä kyytipalvelunsa lanseerannut virolainen Bolt tuo nyt myös sähköpotkulautansa kaupunkilaisten ulottuville. Torstaista 15. syyskuuta alkaen Boltin sovelluksella voi käyttää sekä yrityksen kyytipalvelua että sähköpotkulautoja.

Boltin tavoitteena on tehdä kaupungeissa liikkumisesta edullisempaa ja turvallisempaa. Lisäksi yritys pyrkii palveluillaan nopeuttamaan siirtymää yksityisautoilusta jaettuun liikkumiseen.

– Joka neljäs Bolt-ajomatka on alle 3 kilometriä: tämän pituista matkaa ei kannata ajaa autolla etenkään yksin. Sähköpotkulaudat ovat huomattavasti ympäristö- ja liikenneystävällisempi vaihtoehto, Bolt Rentalsin maajohtaja Ilja Tauber sanoo yrityksen tiedotteessa.

Sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet monia ongelmia niin Helsingissä kuin Suomenlahden toisella puolellakin Tallinnassa. Niitä pysäköidään huolimattomasta ja niillä ajetaan humalassa. Lisäksi sähköpotkulaudat aiheuttavat paljon onnettomuuksia.

– Tunnistamme haasteen liittyen sähköpotkulautojen määrään ja parkkeeraukseen. Tästä syystä lanseeraamme palvelumme rajatulla kalustolla. Haluamme tulla markkinoille vastuullisesti ja turvallisesti, Tauber lisää.

Tämä tarkoittaa sitä, että Bolt ottaa sähköpotkulautojaan käyttöön Helsingissä vähitellen seuraavien viikkojen aikana.

– Näin varmistamme, että käyttöaste säilyy korkeana ja sähköpotkulautamme ovat enemmän ajossa kuin pysäköityinä. Lisäksi käytössä olevan kaluston koko mukautetaan vastaamaan nykyistä kysyntää. Oikeanlaiseen pysäköimiseen kannustamme käyttäjiä maksamalla heille pienen bonuksen, kun lauta on pysäköity oikein.

Bolt tunnetaan alan johtavana toimijana turvallisuusasioissa. Yritys ottaa jatkuvasti käyttöön uusia turvallisuusominaisuuksia sähköpotkulaudoissaan ja investoi tuotekehitykseen. Helsingissä tavoitteena on tehdä tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa Boltin omien data- ja teknologiainnovaatioiden avulla. Bolt myös jakaa keräämäänsä dataa avoimesti kaupungin kanssa.

Bolt kerää jo tällä hetkellä Helsingissä dataa käyttäjistä, jotka ajavat sähköpotkulaudoilla tandemina tai harrastavat skidausta eli polttavat kumia. Tulevaisuudessa tämän datan perusteella tiettyjä alueita voidaan rajata pois palvelusta.

– Lisäksi voimme lähettää näille käyttäjille ilmoituksia, joissa muistutetaan tällaisen ajamisen vaarallisuudesta. Ilmoitusten avulla meillä on mahdollisuus muuttaa sähköpotkulautoja käyttävien ihmisten käyttäytymistä. Esimerkiksi moni väärin pysäköijä ei tiedä, miten lauta pysäköidään oikein. Ilmoituksilla voimme opettaa häntä tekemään sen halutulla tavalla, Tauber toteaa.

Virossa Bolt on ottanut viime aikoina uusia turvallisuusominaisuuksia käyttöön sähköpotkulaudoissaan. Esimerkiksi viikonloppuöisin niiden nopeuksia rajoitetaan. Myös vasta-alkajien ajonopeutta on rajoitettu. Helsingissä Boltin sähköpotkulautapalvelu puolestaan on kokonaan poissa käytöstä perjantaisin ja lauantaisin yöaikaan.

– Tämä kielto on linjassa Helsingin kaupungin sähköpotkulautatoimijoille listaamien vapaaehtoisten suositusten kanssa, joita Bolt haluaa noudattaa. Eivätkä Boltin käyttäjät jää ilman kyytiä, sillä silloin kun sähköpotkulaudat eivät ole käytössä, voi sovelluksemme avulla tilata käyttöönsä kyytipalvelun, Tauber muistuttaa.