Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Tiesitkö, että Viron tieliikennelain vaatimukset auton turvavarusteista eivät koske Suomeen rekisteröityjä autoja?

Virossa henkilöautossa pitää maan tieliikennelain mukaan olla monipuoliset turvavarusteet. Jos vaaditut varusteet puuttuvat autosta, voi seurauksena olla sakkoja.

Lain mukaan Viroon rekisteröidyssä henkilöautossa pitää olla mukana pakolliset turvavarusteet, kuten varoituskolmio, jauhesammutin, heijastinliivi sekä kaksi auton renkaiden mukaan mitoitettua jarrukiilaa.

Suomalaismatkailijan on kuitenkin hyvä tietää, että samat vaatimukset eivät koske Viron teillä liikkuvia suomalaisessa rekisterissä olevia autoja. Viron poliisin mukaan matkailijoiden mukanaan tuomissa, ulkomaille rekisteröidyissä autoissa oleviin turvavarusteisiin sovelletaan lähtömaan lainsäädäntöä. Siten esimerkiksi ratsiassa Virossa havaittu jarrukiilojen puute ei aiheuta toimenpiteitä suomalaismatkailijalle.

Virossa autoillessa on hyvä muistaa, että taajamissa yleinen nopeusrajoitus on 50 km / h ja maanteillä 90 km / h, elleivät liikennemerkit toisin osoita. Turvavöiden käyttö on pakollista, matkapuhelinta ei saa käyttää ajaessa ja ajovalot on pidettävä päällä kaikkina vuorokaudenaikoina. Lisäksi on hyvä tietää, että promilleraja Virossa on 0,2 mg/g, mutta käytännössä liikenteessä on alkoholin suhteen nollatoleranssi.

Suomessa autossa ei ole enää useampaan vuoteen tarvinnut kuljettaa rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, sillä kaikilla viranomaiset saavat tarvittavat tiedot suoraan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin järjestelmistä. Toisin on ulkomailla. Niinpä aina autolla ulkomaille, kuten Viroon, lähdettäessä pitää ottaa rekisteröintitodistuksen tekninen osa mukana.

Jos Tallinnan matkalla on kaverin auto lainassa tai jos auto on pankin tai rahoitusyhtiön nimissä, kannattaa mukana olla valtakirja tai lupa auton lainaamisesta ja viemisestä ulkomaille. Ei nimittäin ole automaatio, että leasing-auton voi tuoda ilman lupaa Baltiaan.