Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Muuttaminen Suomen ja Viron välillä helpottuu – maat allekirjoittivat sopimuksen väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta

Viro ja Suomi ovat syventäneet digitaalista yhteistyötä allekirjoittamalla sopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Sopimuksen allekirjoittivat kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänmets Helsingissä 21. syyskuuta.

Sopimuksesta on neuvoteltu maiden kesken vuodesta 2016, jolloin Suomi esitti aloitteen sopimuksen solmimisesta.

– On hienoa, että tämä sopimus on viimein allekirjoitettu. Se on tärkeä merkkipaalu rajat ylittävän digitaalisen yhteistyön syventämisessä, ja sen pohjalle voidaan rakentaa entistä parempia julkisia palveluja kummassakin maassa, ministeri Paatero sanoo tiedotteessa.

Uusi sopimus helpottaa muuttamista Suomen ja Viron välillä. Kun sopimus on tullut voimaan, maasta toiseen muuttavan henkilön perustiedot voidaan toimittaa väestötietoviranomaiselta toiselle luotettavasti sähköisessä muodossa.

Samalla määritellään henkilön kotipaikka niin, ettei hän voi jäädä ilman kotipaikkaa eikä hänellä voi olla kotipaikkaa kummassakin maassa samaan aikaan. Lisäksi tietojen vaihtoa laajennetaan koskemaan Suomen ja Viron kansalaisten lisäksi myös maissa asuvia muiden maiden kansalaisia.

– Väestötietojen vaihto on hyvä esimerkki asiasta, jossa me voimme yhdessä Suomen kanssa toimia suunnannäyttäjänä monelle muulle EU:n jäsenmaalle. Yhteistyömme konkreettinen tavoite on taata ihmisille pääsy kotipaikkaan perustuviin palveluihin ja tukiin ilman, että heidän tarvitsisi selvittää tiensä byrokraattisen sokkelon läpi, ministeri Läänemets toteaa.

Suomi ja Viro ovat tehneet yhteistyötä digitalisaation saralla jo vuosien ajan. Väestötietoja on vaihdettu jo vuodesta 2005 väestötietoviranomaisena toimivan Viron sisäministeriön ja Suomen Digi- ja väestötietoviraston välisen hallintosopimuksen nojalla, mutta uuden sopimuksen myötä tietojen vaihdosta tehdään säännöllisempää ja kattavampaa. Sähköisen väestötietojen vaihdon pohjalle voidaan jatkossa kehittää myös uusia yhteistyön muotoja.

Eduskunnan on hyväksyttävä sopimus ennen kuin tietojen vaihtaminen voidaan aloittaa ja sopimus tulla voimaan, sillä se sisältää lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä.

Sopimuksen hyväksymistä koskeva hallituksen esitys on tarkoitus lähettää eduskunnalle syyskuun loppuun mennessä ja itse esitys annetaan eduskunnalle vielä tämän vuoden aikana.

Niinpä sopimus väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta tulee voimaan aikaisintaan syksyllä 2023.