Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viron parlamentin Riigikogun rakennus Tallinnassa viettää juhlavuotta – Viikonloppuna rakennukseen pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla

Tallinnan Toompeanmäellä sijaitseva Viron parlamentin Riigikogun rakennus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yleisölle on tarjolla syys-lokakuussa rakennuksen arkkitehtuuria esitteleviä opastettuja kierroksia.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Viro oli ensimmäinen valtio, joka rakensi oman parlamenttitalon vuonna 1922. Esimerkiksi Suomen eduskuntatalo vihittiin käyttöön vasta vuonna 1931.

Tämän vaaleanpunaisen rakennuksen Toompeanmäelle suunnittelivat virolaiset arkkitehdit Eugen Habermann ja Herbert Johanson. Heidän tavoitteensa oli yhdistää vanhaa tanskalaisen ritarikunnan linna-arkkitehtuuria moderniin virolaiseen rakennustaiteeseen.

Lopputuloksena syntyi tiettävästi maailman ainoa ekspressionistinen parlamenttitalo. Rakennus oli aikanaan edistyksellinen, sillä siellä oli esimerkiksi keskuslämmitys ja sähkövalot. Talon sisutus on alkuperäinen ja säilynyt siis huikeat 100 vuotta.

Parlamenttitaloa esitteleviä kierroksia järjestetään 24. ja 25.9. klo 12 ja 14, 1. ja 2.10. klo 12 ja 14 sekä 8. ja 9.10. klo 12 ja 14. Kierroksille pitää rekisteröityä etukäteen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ekskursioon@riigikogu.ee. Kerro sähköpostissa nimesi ja päivämäärä ja kellonaika, milloin aioit kierrokselle osallistua.