Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virolaisnaiset kuuluvat edelleen Euroopan korkeasti koulutetuimpien naisten joukkoon

Virossa tehtiin vuonna 2021 väestölaskenta, jossa kerättiin myös tietoa virolaisten koulutustasosta. Kun tietoja verrattiin edellisen väestölaskennan tietoihin vuodelta 2011, huomattiin, että Virossa korkeasti koulutettujen osuus on kasvanut, kun taas peruskoulutuksen saaneiden määrä on laskenut.

Viron tilastokeskuksen johtavan analyytikon Triinu Augin mukaan Viro sijoittuu kokonaisuudessaan Euroopan maiden joukossa seitsemänneksi korkeasti koulutettujen määrällä mitattuna.

Tilastojen mukaan vuonna 2021 korkeakoulutuksen saaneiden 25–64-vuotiaiden keskimääräinen osuus Euroopan unionissa oli 33 prosenttia. Väestölaskennan tiedot osoittavat, että Virossa 43 prosenttia tämän ikäryhmän ihmistä on korkeasti koulutettu.

Suomi ja Latvia ovat korkeasti koulutettujen määrässä hieman jäljessä Virosta, sillä korkeasti koulutettujen osuus näissä maissa on 42,3 ja 39 prosenttia. Liettua puolestaan on myös Euroopan viiden parhaan maan joukossa. Siellä 45,4 prosenttia 25–64-vuotiaista on korkeasti koulutettu.

Korkeakoulutuksen saaneiden osuus on korkein Irlannissa (52,7 %), Luxemburgissa (50,5 %), Kyproksella (47 %) ja Ruotsissa (46,7 %). Alhaisimmat osuudet EU-maista ovat Italiassa (20 %) ja Romaniassa (18,8 %).

Keskiasteen koulutus on korkein koulutustaso Euroopassa keskimäärin 46 prosentilla väestöstä. Virossa näin on 45 prosentilla ihmisistä. Keskimäärin 21 prosentilla Euroopan väestöstä on puolestaan vain peruskoulutus tai ei sitäkään. Virossa heidän osuutensa on 12 prosenttia.

Tilastojen mukaan miehet hankkivat mieluummin ammatilliset koulutuksen, kun taas naiset hankkivat akateemisen koulutuksen. Virossa naiset hankkivat todennäköisemmin korkea-asteen koulutuksen kuin miehet. Näin oli myös aiemman väestölaskennan aikana vuonna 2011.

Triinu Augin mukaan vuonna 2021 Virossa 25–64-vuotiaista naisista 53 prosentilla ja miehistä 34 prosentilla on korkeakoulutus. Vuonna 2011 luvut olivat 47 prosenttia ja 30 prosenttia.

Kun verrataan virolaisten miesten ja naisten koulutustasoa muiden EU-maiden tasoon, on selvää, että naiset Virossa ovat korkeasti koulutettuja. Tilastojen mukaan virolaisnaiset kuuluvatkin edelleen Euroopan korkeasti koulutetuimpien naisten joukkoon.

Vuonna 2021 EU:ssa 25–64-vuotiaista naisista keskimäärin 36 prosenttia oli suorittanut korkea-asteen koulutuksen, kun Virossa vastaava luku on 53 prosenttia. Se sijoittaa Virosta kolmanneksi tässä vertailussa. Vain Irlannissa (57 %) ja Ruotsissa (54 %) on enemmän korkeamman koulutuksen saaneita naisia.