Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Itsepalvelu lisääntyy hotelleissakin – asiakkaista joku kehuu joustavuutta, toinen kokee turvattomuutta

Itsepalveluhotelleissa esimerkiksi aamupalakäytännöt vaihtelevat.

Itsepalveluhotellit ovat tavallisesti hotelleja, joissa ei ole vastaanottohenkilökuntaa. Asiakas pääsee huoneeseen ovikoodilla, ja asiakaspalvelun apua saa puhelimitse yleensä vuorokauden ympäri.

Hotelleissa on myös tallentavia valvontakameroita ja vartiointipalvelut saatavilla. Aamiaiskäytännöt vaihtelevat.

Alkuvuodesta Järvenpäähän avattu hotelli Sointu haluaa vapauttaa asiakkaan aikaa muuhun kuin vastaanotossa jonottamiseen. Asiakas saa huoneen varattuaan ovikoodin sekä kirjautuu itse sisään ja ulos.

Toimitusjohtaja Micke Kontisen mielestä hotelli- ja majoitusala on ottanut mukavia kehitysaskeleita kohti uutta.

– Alalla on pitkään ollut vanhanaikaista toimintaa ja tottumuksia, jotka ovat perustuneet ajatukseen ”näin on aina ollut”. Muutkin alat kehittyvät, ja majoitusalallakin hyödynnetään yhä enemmän teknologiaa.

Kontinen mainitsee esimerkkinä vanhoista tottumuksista huoneiden jokapäiväisen siivouksen. Esimerkiksi Soinnussa kolmen päivän huonevaraukseen ei kuulu siivousta välissä, ellei asiakas sitä erikseen halua. Tämä on osa ympäristöystävällistä, vastuullista toimintaa ja auttaa pitämään hinnat asiakkaille järkevinä.

– Kun ennen hotellihuoneessa pyyhkeen tiputti lattialle, se nostettiin tai vaihdettiin heti uuteen. Ala on järkeistynyt. Harvalla kolmessa päivässä huone menee sellaiseen kuntoon, että se vaatii siivousta niiden päivien aikana, Kontinen toteaa.

Soinnun sisarhotellit Kangasalle ja Raisioon on avattu parin vuoden sisään. Lisäksi U:n brändiperheellä on yli 70 asuntohuoneistokohdetta neljällä eri paikkakunnalla.

Hotelli Soinnussa ei ole fyysistä vastaanottoa, mutta muuten se ei sinänsä eroa perinteisistä hotelleista. Hotellissa on 86 huonetta ja aamiaisbuffet.

Kontisella on alan kokemusta hotellivastaanotoista, joiden aulaan muodostuu pitkät jonot useita kertoja päivässä.

– Liikematkalaisille aika on rahaa. Heillä on kiire ja tarve päästä kokoukseen tai toimistoon.

Digitaalisen ja automaattisen palvelun takana toimivat ihmiset.

Micke Kontinen

Sinänsä Kontinen haastaa itsepalveluhotelliajatusta.

– Koemme olevamme palvelualalla itse. Digitaalisen ja automaattisen palvelun takana toimivat ihmiset.

Omena-hotellit ovat alusta asti olleet itsepalveluhotelleja, joissa ei ole vastaanotossa henkilökuntaa. Hotelli tarjoaa majoituksen. Muut palvelut aamiaisesta saunaan tai kuntosaliin asiakas voi ostaa läheltä hotellia.

– Huoneen hintaan ei ole sisällytetty ylimääräisiä palveluita. Rabbe Grönblom perusti Omenan vuosituhannen vaihteessa. Hän halusi tuoda hotelliasumisen entistä useamman ulottuville, toimitusjohtaja Kati Niemelä kertoo.

Tällä hetkellä Omena-hotelleja on kahdeksan. Asiakkaita on Niemelän mukaan vauvasta vaariin.

– Etenkin perheiden ja työmatkustajien osuus on ollut kasvussa vuosien ajan. Asiakkaat arvostavat perusasioita, kuten hyvää sijaintia, hyviä sänkyjä ja sitä, että he päättävät itse omista aikatauluistaan ja siitä, mihin rahansa laittavat.

Asiakkaat kulkevat omalla ovikoodillaan tai mobiilisovelluksellaan omien aikataulujensa mukaan. Myöhään saapuvien asiakkaiden huoneita ei anneta eteenpäin.

– Pandemia-aikana ja sen jälkeen asiakkaat ovat arvostaneet sitä, ettei hotellissa tarvitse kohdata muita ihmisiä. Kaikki varauksen ja majoituksen vaiheet voi hoitaa kontaktittomasti, Niemelä sanoo.

Vuosia sitten hotelliketju joutui vastaamaan epäilyihin prostituution harjoittamisesta hotellitiloissa.

– Kyseessä on majoitusalan yleinen ongelma, mutta se on siirtynyt merkittävästi kalustettuihin asuntoihin tai vastaaviin asumismuotoihin. Niissä toimintaan on vaikeampi puuttua, kun valvonta ja käytännöt eivät ole samalla tasolla kuin hotelleissa, Kati Niemelä sanoo.

Niemelä uskoo, että itsepalvelukonsepti yleistyy digitalisaation ja uusien toimijoiden myötä.

– Omena kilpailee samassa segmentissä perinteisten hotellien ja uusien itsepalveluhotellien kanssa.

Omenassa uskotaan kotimaanmatkailun kasvuun. Niemelä toteaa, että vastuullinen matkailu kiinnostaa asiakkaita. Entistä useampi suomalainen haluaa esimerkiksi viettää lomansa kotimaassa vältellen lentämistä.

– Majoituksemme hiilijalanjälki on ulkopuolisen toimijan laskelmien mukaan perinteisiä hotelleja alhaisempi.

Myös tamperelaisen hotelli Villen toimitusjohtaja Jukka Vihervaara näkee, että Suomesta on tullut entistä kiinnostavampi maa maailmallakin.

– Trendit, jopa megatrendit, suosivat Suomea, luontoa, hiljaisuutta, puhtautta ja viileää ilmastoa.

Hotelli Ville on toiminut itsepalveluhotellina vuodesta 2005. Aluksi majoitustoimintaa kokeiltiin kuudella huoneella. Nyt hotellissa on kolmisenkymmentä huonetta ja huoneistoa.

Alkujaan kiinteistö oli Hatanpään kartanon talousrakennus. Sen jälkeen se on ollut samalla suvulla vuodesta 1925 ja tehdaskäytössä 1970-luvun alkuun asti. Ennen hotellia se toimi yritystoimitilakiinteistönä.

Vihervaara kertoo, että 20 vuotta sitten kiinteistön talous ja kunto olivat huonoissa kantimissa. Suuntaa piti muuttaa – ja suunta oli majoitustoiminta. Samalla hotellin yhteyteen tehtiin ravintola, joka toimii edelleen.

– Itsepalvelukuvioon lähdimme saman tien, koska homma piti pitää yksinkertaisena. Hotelli- ja varausjärjestelmät eli koko tekniikka oli käytännössä luotava itse, koska ohjelmat esimerkiksi asiakkaan netissä tekemiin huonevarauksiin ja maksamiseen sekä niiden hallintaan olivat kehittymättömiä.

Hotelli Villessä ei ole vastaanottohenkilökuntaa eikä valmista aamiaista, mutta huoneessa pystyy tekemään aamiaisen. Hotellin kymmenkunta henkilöä työskentelevät taustalla. Esimerkiksi siivospalvelua ei ole ulkoistettu, vaan hotellilla on oma siivous.