Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Rakastatko käsilaukkuja? – Tallinnalaismuseon uusi näyttely esittelee upeita käsilaukkuja sadan vuoden ajalta

Tallinnassa sijaitsevassa Adamson-Ericin museossa avautui lokakuun alussa uusi näyttely, joka esittelee kansainvälistä käsilaukkudesignia sadan vuoden ajalta.

Aina muodissa - 100 vuotta käsilaukkuja -näyttelyssä on esillä käsilaukkuja 1920-luvulta aina tähän päivään saakka. Näyttely tuo katsojan eteen käsilaukkujen vuosisataisen tarinan vuosikymmen kerrallaan. Se osoittaa myös yhteyden laukkujen suunnittelun kehittymisen ja yhteiskunnallisten muutosten välillä ja tutkii naisen roolin muuttumista yhteiskunnassa. Lisäksi näyttelyssä tarkastellaan popkulttuurin ja kuuluisuuksien vaikutusta laukkumuotiin.

Italialaisten yksityiskokoelmien pohjalta valmistuneessa näyttelyssä on sekä aikakaudelleen tyypillisiä laukkuja että niitä, joista tunnettujen muotitalojen ja suunnittelijoiden tuotteina on tullut himoittuja ja keräiltyjä klassikoita. Esillä on myös malleja laukuista, joita ovat tehneet kuuluisiksi Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, prinsessa Diana ja muut tyyli-ikonit.

– Käsilaukku voi olla arkisen käytännöllinen, mutta myös harvinaisen ylellinen ja kallis statussymboli, korunkaltainen katseita keräävä designelementti tai vahva yhteiskunnallinen viesti. Käsilaukku on enemmän kuin pelkkä muodikas esine. Se kertoo paljon kantajansa muodintajusta, elämäntavasta ja yhteiskunnallisesta asemasta samoin kuin mielenlaadusta, identiteetistä ja maailmankatsomuksesta. Eri aikakausien alkuperäiset laukut ovat myös himottuja ja varsin arvokkaita keräilykohteita, näyttelyn koordinaattori Kersti Koll kommentoi.

Esillä on lähes 50 alkuperäistä laukkua, ja edustettuina ovat tunnetut muotitalot Hermés, Gucci, Dior, Fendi, Vuitton, Chanel, Chloé ja Roberta di Camerino sekä suunnittelijat Judith Leiber, Karl Lagerfeld, Alexander McQueen, John Galliano, Marc Jacobs, Wali Mohammed Barrech, Riccardo Tisci, Frida Giannini, Paco Rabanne, Lulu Guinness ym.

Kansainvälisen käsilaukkunäyttelyn innoittamana Adamson-Ericin museon toisen kerroksen perusnäyttelyyn on rakennettu erikoisnäyttely taiteilijan suunnittelemista käsilaukuista. Viron taiteen historian monipuolisimpiin taiteilijoihin kuuluvan Adamson-Ericin suunnittelemat laukut ovat kaikki uniikkikappaleita. Esillä on esimerkiksi hänen puolisolleen Mari Adamsonille, runoilija Debora Vaarandille ja pianotaiteilija Lilian Semperille suunnitellut laukut.

Aina muodissa - 100 vuotta käsilaukkuja -näyttely on avoinna 12.3.2023 saakka.