Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Helsingissä himmennetään ulkovalaistusta, Tallinnassa peruttiin uudenvuoden ilotulitus – energiakriisi pakottaa säästöihin Suomenlahden molemmin puolin

Sekä Tallinnassa että Helsingissä on ryhdytty erilaisiin säästötoimiin energiakriisin takia. Tavoitteena molemmissa kaupungeissa on vähentää energian kulutusta ja saavuttaa sitä kautta säästöjä.

Helsinki on esimerkiksi ilmoittanut himmentävänsä ulkovalaistusta, laskevansa sisälämpötiloja kaupungin toimitiloissa ja vähentävänsä tehonurmikenttien lämmitystä.

Tallinnan kaupunginhallitus on puolestaan ilmoittanut säästävänsä alentamalla sisälämpötilaa kaupungin kiinteistöissä, tuomalla dieselbusseja takaisin liikenteeseen ja perumalla uudenvuoden ilotulituksen. Tarkoitus on erilaisilla toimenpiteillä saavuttaa noin 10 miljoonan euron säästöt.

Viron yleisradion haastatteleman Tallinnan kaupunginjohtajan Mihhail Kõlvartin mukaan kaupungin talousarvioon on varattava ylimääräiset 26 miljoonaa euroa energian hinnan nousun kattamiseksi.

Tallinnan katuvalaistuksen kautta saatavia säästöjä selvitetään vielä.

– Kaupunki ei toistaiseksi ryhdy toimenpiteisiin, jotka voisivat vaarantaa ihmisten turvallisuuden. Selvitämme parhaillaan, mitkä kohteet voisivat luopua yövalaistuksesta, Kõlvart sanoi.

Myös jouluvalaistuksessa säästetään. Aikaisemmin jouluvalot ovat olleet Tallinnassa kaduilla helmikuun puoliväliin saakka. Nyt ne poistetaan jo tammikuun puolivälissä.

Säästöjä voidaan Tallinnassa saavuttaa myös joukkoliikenteessä. Nyt kun kaasun hinta on korkealla, on järkevämpää käyttää taas enemmän dieselbusseja. Tallinnan on tähän mennessä hankkinut 350 kaasubussia, mutta tuonut takaisin liikenteeseen 30 dieselbussia. Tämän toimenpiteen pitäisi tuoda puolen miljoonan euron säästöt.

Jo aiempina vuosina Tallinnassa on keskusteltu uudenvuoden ilotulituksen tarpeellisuudesta. Tänä vuonna kaupungilla on säästöjen muodossa hyvä syy perua tapahtuma. Tallinnan kaupunki on ilmoittanut kuitenkin järjestävänsä uudenvuoden konsertin sekä lasershow´n.