Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tartto seuraa Tallinnan esimerkkiä - perui kaupungin järjestämän uudenvuoden ilotulituksen säästösyistä

Viron toiseksi suurin kaupunki, yliopistokaupunki Tartto seuraa pääkaupunki Tallinnan esimerkkiä pyrkiessään säästämään 10 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Niinpä tarttolaisia ei tänä vuonna hemmotella ilmaisella uudenvuoden ilotulituksella, mutta vielä on päättämättä, kuinka paljon sisälämpötilaa lasketaan kaupungin kiinteistöissä ja milloin kaupungin jouluvalot sytytetään, jos ne sytytetään.

Viron yleisradion haastatteleman Tarton kaupunginjohtajan Urmas Klaasin mukaan kaupunki tarvitsee säästösuunnitelman, mutta sen aikajakso ulottuu pidemmälle kuin tuleviin talvikuukausiin.

– Puhumme investoinneista, joita tehdään, jotta näillä säästötoimilla olisi suurempi vaikutus, Klaas sanoo.

Tarton kaupunki suunnittelee esimerkiksi vaihtavansa katuvalojen 7 000 perinteistä lamppua LEDeiksi, mikä tuo noin 700 000 euron säästöt kaupungille vuodessa. Ensin lamppujen vaihtoon pitää kuitenkin investoida 2,8 miljoonaa euroa.

Lue myös: Helsingissä himmennetään ulkovalaistusta, Tallinnassa peruttiin uudenvuoden ilotulitus

Lisäksi Tartossa mietitään katuvalaistusaikojen lyhentämistä ja jouluvalojen tarpeellisuutta. Myös kaupungin kiinteistöjen sisälämpötilan laskeminen yhdellä asteella on harkinnassa.

Sen sijaan Tartto ei suunnittele palauttavansa dieselbusseja takaisin liikenteeseen, kuten Tallinnassa tehtiin. Kaupunki toivoo voivansa pitää biokaasubussit käytössä ja pääsevänsä hinnasta sopuun paikallisen kaasuntuottajan kanssa.