Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Venäjän pakotteet iskivät rengaskauppaan Virossa – myynti väheni puolella ja hinnat nousivat 25 prosenttia

Viron suurimman renkaiden maahantuojan Rehvid24.ee -verkkokaupan mukaan Venäjän pakotteet ovat synnyttäneet Viroon pulan nastallisista talvirenkaista. Rengaspula puolestaan on nostanut hintoja 25 prosentilla ja vähentänyt myyntiä puolella.

Venäjällä valmistettuja renkaita ei saa enää tuoda Viroon, eikä muihin EU-maihin Ukrainan sotaan liittyvien pakotteiden vuoksi. Ongelmana on se, että vain harvat yrityksen valmistavat nastarenkaita, joten korvaavaa tuotantoa ei ole tarjolla.

Virossa 70 prosenttia autoilijoista käyttää talvella nastarenkaita. Suosittuja ovat tunnetut rengasmerkit, kuten Bridgestone, Continental, Michelin ja Pirelli, joiden kaikkien Pohjois-Euroopan markkinoille tuodut renkaat valmistettiin aikaisemmin Venäjällä.

Niiden tuonti pysähtyi kuin seinään huhtikuussa, kun Venäjän vastainen pakotepäätös tuli voimaan ilman varoitusaikaa.

– Renkaita ei ole voinut tuoda Venäjältä Eurooppaan kevään jälkeen, Rehvid24.ee -verkkokaupan johtaja Marek Moorus sanoi haastattelussa.

Ongelma on sama Suomessa, jossa viime vuosina myydyistä henkilö- ja pakettiautojen renkaista yli puolet on tehty Venäjällä.

– Jos Venäjältä ei voi enää tuoda renkaita, eikä siellä ole enää tuotantoa, se tarkoittaa sitä, että meillä on puolet vähemmän renkaita pohjoismaisilla markkinoilla, kuten Virossa, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Viime vuoteen verrattuna valmistajat ovat myös nostaneet renkaiden hintoja maahantuojille keskimäärin 20–25 prosenttia, Moorus lisää.