Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Sulkeeko kallis sähkön hinta ovet - miten Tallinnan kylpylähotellit selviävät tulevasta talvesta?

Energian hinnan huima nousu kurittaa Virossa erityisesti kylpylöitä ja vesikeskuksia, joissa sähköä kuluu niin uima-altaiden kuin saunojenkin lämmitykseen.

Koronarajoitukset osuivat Virossa kovimmin juuri kylpylöihin, jotka rajoitusten tultua voimaan sulkeutuivat ensimmäisinä ja avautuivat viimeisinä. Kylpylät pääsivät palvelemaan asiakkaitaan normaalisti vasta maaliskuussa 2022. Hyvin sujuneen kesän ja lähes ennalleen palautuneiden asiakasmäärien tuoton syövät tällä hetkellä kohonneet kustannukset.

Tallinnassa sijaitseva Pirita Marina Hotel ja Spa ilmoitti jo lokakuun alussa sulkevansa ovensa loppuvuodeksi. Valtavan puolityhjän rakennuksen ylläpito tuli niin kalliiksi, että ainoa ratkaisu oli tyhjentää uima-allas ja sulkea urheilukeskus kokonaan.

– Viime kuukauden tuotot olivat viisi kertaa pienemmät kuin lämmitys- ja sähkökulut, hotellia operoivan Novira Capitalin edustaja Andres Liinsoo sanoi Pealinn-lehden haastattelussa.

Hotelli on tarkoitus kunnostaa ensi vuoden aikana, mutta remontin alkamiseen asti se seisoo nyt tyhjillään.

Muut suuret kylpylähotellit Tallinnassa eivät vielä suunnittele sulkevansa ovia talven ajaksi.

– Sulkemissuunnitelmia meillä ei ole, mutta kylpylän sisäänpääsymaksua meidän on pakko nostaa. Olemme sitä nostaneet jo kerran, mutta todennäköisesti joudumme tekemään sen uudelleen. Jos asiakasmäärä tämän takia vähenee erittäin paljon, joudumme harkitsemaan myös kylpylän sulkemista, Tallink Hotelsin hallituksen jäsen Ave Svarts sanoo.

Viron ainoa 50 metrin mittainen uima-allas sijaitsee Kalev Spa -hotellissa Tallinnassa. Allas on suosittu treenauspaikka niin ammattiurheilijoiden kuin amatöörienkin keskuudessa.

– Meillä on sopimusvelvoitteet urheilijoiden ja koulujen kanssa, sen takia emme voi sulkea vesikeskusta. Onneksi asiakkaita on riittänyt toistaiseksi hyvin ja suomalaisten syyslomaviikolla lähes kaikki päivät olivat loppuunmyytyjä, Kalev spa -hotellin johtaja Piret Betlem kertoo.

Kustannusten nousu on kuitenkin tosiasia. Kalev Spassa sähkö- ja lämmityskulut ovat tuplaantuneet viime vuoteen verrattuna. Tallink Spa & Conference -hotellissa lämmityskulut ovat tuplaantuneet ja sähkön hinta on kolminkertaistunut viime vuodesta.

– Kallistunut sähkön hinta ei ole kuitenkaan saanut ihmisiä suosimaan kylpylöitä kotisaunojen sijaan, Ave Svarts toteaa.

Osaratkaisuksi kallistuneisiin kuluihin kylpylät ovat rajoittaneet palveluvalikoimaansa, mutta ihan kaikki ei ole mahdollista.

– Lain mukaan emme voi alentaa veden ja ilman lämpötilaa vesikeskuksessa, mutta voimme tarvittaessa sulkea saunat ja lyhentää aukioloaikoja. Kaikki toimenpiteitä harkitaan tarvittaessa, Piret Betlem sanoo.

Tallink Hotels on jo rajoittaneet joitakin palveluita vähäisen kysynnän aikoina.

– Kaikki saunat eivät ole jatkuvasti lämmitettyjä ja osa uima-altaista ei ole käytössä. Iltaisin ja viikonloppuisin palvelemme normaalisti, Ave Svarts sanoo.

Sulkemissuunnitelmia ei ole myöskään Viron suurimmalla kylpylähotelliketjulla, johon kuuluvat vastikään Tallinnassa avattu liikunta- ja kylpyläkeskus Ring, Tallinnan naapurikunnassa sijaitseva Viimsi Spa, Kuressaaressa sijaitseva Grand Rose spa ja Narva-Jõesuussa sijaitseva Meresuu spa -hotelli.

Pealinn-lehden haastatteleman ketjun toimitusjohtajan Hardi Kerden mukaan kaikki kylpylät voivat pitää ovensa auki läpi talven ja vastaanottaa asiakkaita.

Kylpylöistään tunnetussa Pärnussakin yritykset odottavat tulevaa talvea pelonsekaisin tuntein, kun lämmityskustannusten arvioidaan nousevat yli 60 prosenttia.

Tervis Spa -konsernin johtajan Jaan Ratnikin mukaan bisnes on sujunut hyvin viimeisen yhdeksän kuukauden ajan, mutta talvea on parempi olla ajattelematta.

– Riskit ovat erittäin korkeat. Kallis sähkönhinta pyyhkii pois kaikki tulot ja voitot liiketoiminnastamme, Ratnik sanoi Viron yleisradion haastattelussa.