Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa kuluttajahintojen nousu hidastui aavistuksen verran lokakuussa – nousu on kuitenkin lähes kolme kertaa nopeampaa kuin Suomessa

Ennakkotietojen mukaan kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio nousi lokakuussa euroalueella taas uuteen ennätykseen.

Euroopan unionin tilastotoimisto Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti oli euroalueella lokakuussa 10,7 prosenttia, kun se vielä syyskuussa oli 9,9 prosenttia.

Eniten kuluttajahinnat kallistuivat Baltiassa. Virossa kuluttajahinnat nousivat lokakuussa viime vuoteen verrattuna 22,4 prosenttia, vaikkakin laskua elo-syyskuun inflaatiolukuihin oli jo 1,6 prosenttia. Liettuassa ja Latviassa kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 22 ja 21,8 prosenttia.

Lue myös: Virossa inflaatio nousi syyskuussa uuteen ennätykseen

Virossa inflaatio on ollut kuukausittain yli 20 prosenttia toukokuusta lähtien ja elokuussa saavutettiin huippuluku 25,2 prosenttia, mikä teki Viron inflaatiosta koko euroalueen nopeimman.

Eurostatin mukaan Suomen inflaatiovauhti oli lokakuussa 8,3 prosenttia. Se on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin syyskuussa. Suomea hitaampi inflaatiovauhti oli lokakuussa Ranskassa (7,1 %), Espanjassa (7,3 %) ja Maltalla (7,5 %).

Eniten euroalueen inflaatioon vaikuttivat lokakuussa energian hinta, joka nousi vuoden takaisesta 41,9 prosenttia sekä elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat, jotka nousivat 13,1 prosenttia.