Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Soppakeittiöiden jonot kasvavat – huono-osaisten perheiden määrä on Tallinnassa nelinkertaistunut viime vuodesta

Kuluttajahintojen nopea nousu on Virossa moninkertaistanut apua tarvitsevien ihmisten määrään. Esimerkiksi Tallinnassa toimeentulotukea saavien perheiden määrä on nelinkertaistunut viime vuodesta. Myös hyväntekeväisyysjärjestöt kertovat, että yhä useammat ihmiset jonottavat ruokaa järjestöjen soppakeittiöistä.

Tallinnan keskustorin kupeessa sijaitsevalle vähäosaisille ruokaa jakavan Living Israel -järjestön soppakeittiölle on sunnuntaiaamuna pitkä jono. Ruokaa jonottavien joukossa on niin asunnottomia kuin päihdeongelmista kärsiviäkin.

Soppakeittiössä työskentelevän Konstantinin mukaan viime aikoina apua tarvitsevien ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten määrä on kasvanut.

– Ihmisillä on vielä koti, mutta valtavien sähkö- ja muiden laskujen takia heillä ei ole enää rahaa muuhun ja he ovat alkaneet tulla tänne syömään keittoa ja hakemaan ruokaa, Konstantin kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Useat kristilliset järjestön pitävät soppakeittiöitä Tallinnan keskustorilla. Living Israel tarjoaa keittoa sunnuntaisin ja tekee 60 litraa keittoa jaettavaksi. Voittoa tavoittelematon New Beginning Help Center (Uue Alguse Abikeskus) tarjoaa puolestaan keittoa lauantaisin. Aikaisemmin järjestö sanoi tehneensä 75 litraa keittoa, mutta määrä on nyt nostettu 120 litraan ja siitäkään ei meinaa riittää kaikille.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Betina Beškinan mukaan Viron pääkaupungissa 9 000 perhettä saa tällä hetkellä toimeentuloa tukea. Perheiden määrä on nelinkertaistunut viime vuodesta.

Vuoden 2022 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Tallinnan kaupunki on maksanut toimeentulotukea yhteensä 10 miljoonaa euroa. Viime vuonna samaan aikaan tukea oli maksettu vain 3,5 miljoonaa euroa.

Beškinan mukaan Ukrainasta saapuneet pakolaiset ovat myös nostaneet tukisummaa.

– Tukea tarvitsevien määrä lähti kuitenkin kasvuun jo vuoden alussa, ennen kuin sota alkoi. Tähän vaikutti huomattavasti sekä energian hinnan nousu että tavaroiden ja palveluiden hintojen nousu.