Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Hävikkiruoka ei vielä ole kovin suosittua Virossa – kaupat etsivät nyt uusia tapoja vähentää roskiin meneviä tuotteita

Virossa supermarketit ovat ryhtyneet etsimään tapoja vähentää ruokahävikkiä. Vaikka hävikkiruoka ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota Virossa, sen suosion ennustetaan kasvavan Skandinavian maiden esimerkin mukaisesti.

Virossa ruokakaupat heittävät vuosittain roskiin arviolta 20 000 tonnia elintarvikkeita, mikä on 12 prosenttia kaikesta ruokajätteestä. Kauppaketjujen mukaan suurin syy isoon jätemäärään on se, että on vaikea ennustaa, mitä ja kuinka paljon asiakkaat ostavat viikon aikana.

Jo vuosien ajan kaupat ovat Virossa merkinneet tuotteet, jotka lähestyvät viimeistä myynti- tai käyttöpäivää, alennetuilla hinnoilla. Tänä vuonna Rimi-ketju on ottanut käyttöön tuotteiden digitaalisen seurannan, joka antaa seurantaohjelman määrittää tuotteiden alennusten suuruuden.

– Työntekijät eivät enää määritä tuotteiden alennusprosenttia, vaan sen tekee seurantaohjelma varastotilanteeseen ja aiempaan myyntidataan perustuen. Oletus on se, että ohjelman määrittämällä alennusprosentilla tuote saadaan vielä myytyä, Viron Rimin yritysvastuupäällikkö Katrin Bats kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Rimi-ketjussa myytäväksi kelpaamattomista ruoista puolet lahjoitetaan Viron ruokapankille ja toinen puoli menee roskiin. Vuonna 2021 Rimi lahjoitti ruokapankille yhteensä 1 329 tonnia ruokaa, mikä oli 68 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Viron Prisma ei kerro roskiin heittämänsä ruoan kokonaismäärä, mutta kertoi lahjoittaneensa viime vuonna ruokapankille 205 tonnia ruokaa. Prisman kaikissa myymälöissä on käytössä yhtenäinen järjestelmä, jonka mukaan tuotteita, joiden parasta ennen -päivämäärä lähestyy, kohdellaan.

– Tuotteet, joiden parasta ennen -päiväys on samana päivänä, hinta laskee 30 prosenttia aamulla ja 60 prosenttia jo klo 20 illalla, Prisman yritysvastuujohtaja Kristiina Tamberg kertoo.