Marraskuussa Tallinnan kaupunginmuseossa avautui näyttely monen naisen päivittäisestä kumppanista eli käsilaukusta. Arkipäivän kumppani. Käsilaukut 1900–1950 -näyttely kertoo virolaisen käsilaukkusuunnittelun historiasta 50 vuoden ajalta.
Näyttelyn painopiste on erilaisissa laukkutyypeissä, jotka heijastavat 1900-luvun alun aikana tapahtunutta naisen roolin muuttumista. Kyseessä on ensimmäinen näyttely, joka tuo yleisön nähtäville virolaista laukkusuunnittelua 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta.
Käsilaukkunäyttelyssä esillä olevan 50 vuoden ajanjakson aikana laukkuteollisuus kehittyi erittäin nopeasti. Silloin keksittiin innovatiivisia ratkaisuja, kehitetiin uusia laukkutyyppejä ja -tyylejä sekä esiteltiin edelleen käytössä olevia suunnitteluperiaatteita.
Näyttely keskittyy Virossa käytettyihin ja valmistettuihin laukkuihin ja siellä voi nähdä esimerkiksi harvinaisuuksia 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, jolloin käsilaukun päivittäinen käyttö ja mukana kantaminen oli uusi, vasta leviämässä ollut tapa. Toisen maailmansodan jälkeen käsilaukusta oli jo tullut korvaamaton kulutushyödyke, mutta sodan jälkeinen materiaalien niukkuus ja huono laatu jättivät leimansa tuon ajan laukkusuunnitteluun.
Lue myös: Adamson-Ericin museon näyttely esittelee käsilaukkuja ja niiden historiaa sadan vuoden ajalta
Tallinnan kaupunginmuseossa on esillä 100 käsilaukkua, joista neljä on valmistettu Eduard Taskan ateljeessa. Taska oli tunnettu nahkataiteilija ja modernin virolaisen nahkatyön kehittäjä.
Näyttely on avoinna Tallinnan kaupunginmuseossa 31.12.2023 saakka. Tallinnassa sijaitsevassa Adamson-Ericin museossa on myös käynnissä käsilaukkuja ja niiden historiaa sadan vuoden ajalta esittelevä näyttely.