Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Pian voi päästä matkustajalaivalla Itä-Virosta Kotkaan - virolaiskaupunki Sillämäe harkitsee laivalinjan käynnistämistä uudelleen

Moni ei ehkä tiedä, että vuosina 2006–2007 Itä-Virossa sijaitsevasta Sillamäen kaupungista kulki matkustaja-alus Kotkaan. Nyt 15 vuotta suljettuna olleen laivalinjan uudelleen käynnistäminen on noussut uudestaan puheeksi sekä Virossa että Suomessa.

Sillamäen kaupunki on tilannut kustannus- ja kannattavuusanalyysin laivayhteyden uudelleen avaamisesta ja kiinnostusta laivalinjaa kohtaan tuntuu olevan molemmin puolin Suomenlahtea.

Kun laivalinja lakkautettiin vuonna 2007, syynä oli Venäjän kaupan väheneminen, sillä Kotka-Sillämäe-reitti ei ollut kannattava pelkästään matkailukäytössä. Viron yleisradion haastatteleman Sillamäen apulaiskaupunginjohtajan Aleksei Stepanovin mukaan silloin kahden kaupungin väliä liikennöineeltä alukselta puuttuivat kaikki mukavuudet matkustajille. Nyt virheistä on tarkoitus ottaa opiksi.

– Silloin käytössä ollutta alusta ei ollut mukautettu matkustajaliikenteeseen. Matkustajille ei ollut laivalla erityisiä tiloja ja hyteissä oli liian vähän istumapaikkoja, Stepanov sanoi haastattelussa.

Myös Suomen puolella uusi laivareitti Kotkasta Itä-Viroon kiinnostaa, sillä sota lopetti Venäjän kanssa käytävän kaupan ja nyt on tarvetta uudelle kauppareitille. YLE:n haastatteleman Itä-Suomi unioni ry:n asiamiehen Matti Viialaisen mukaan tavaraliikenne Itä-Viron kautta olisi halvempaa kuin muilla reiteillä ja myös Viron parantunut teiden laatu tekisi kuljetukset mahdollisiksi.

Uutta laivayhteyttä varten Kotkan satamassa olisi jo matkustajaterminaali, mutta Sillamäelle sellainen pitäisi rakentaa. Aleksei Stepanovin mukaan investoinnin kannattavuus ja aikataulu selviävät työn alla olevasta kustannus- ja kannattavuusanalyysistä.

Lue myös: Virolaiskaupunki Sillamäkeä ei neuvostoaikana löytynyt kartoista

Sillamäen kaupunginhallitus toivoo saavansa analyysin valmiiksi vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Jos tulokset ovat suotuisat, voidaan ryhtyä etsimään rahoitusta matkustajaterminaalin rakentamiseen ja linjaoperaattorin löytämiseen.

Suomalaisten mukaan linjan uudelleen avaamiseen voisi pyytää rahaa Euroopan aluekehitysrahastolta, mutta samaan aikaan pohdinnassa on vielä, avataanko laivayhteys Sillamäen vai Kundan kaupungin kautta.