Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Suomen ja Viron pääministerit tapaavat tiistaina Helsingissä – asialistalla Suomen ja Viron käytännön yhteistyön kehittäminen

Tiistaina 15. marraskuuta Helsingin Säätytalolla järjestetään Suomen ja Viron yhteistyötä käsittelevä kutsuseminaari. Paikalle saapuvat myös Viron pääministeri Kaja Kallas ja Suomen pääministeri Sanna Marin.

Lisäksi tilaisuuteen osallistuu muita Suomen ja Viron ministereitä. Pääministereillä on seminaarin yhteydessä myös erillinen kahdenvälinen tapaaminen, jossa käsitellään muun muassa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja tukea Ukrainalle, ajankohtaista turvallisuustilannetta, Suomen ja Ruotsin liittymistä Naton jäseniksi sekä energiakysymyksiä, taloutta ja laajemmin EU-aiheita.

Myös ulkoministeri Pekka Haavistolla ja Viron ulkoministeri Urmas Reinsalulla on seminaarin yhteydessä kahdenvälinen tapaaminen, jossa keskustellaan muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Seminaarin on puolestaan tarkoitus keskittyä teemoihin, jotka nostettiin esiin maaliskuussa 2022 julkistetussa Suomen ja Viron käytännön yhteistyön kehittämismahdollisuuksia selvittäneessä raportissa 1+1=3 – Tulevaisuusraportti Viron ja Suomen yhteistyöstä. Raportissa annetaan suosituksia yhteistyön kehittämiseksi muun muassa talouden, vihreän siirtymän, digitaalisen yhteistyön, kulttuurin ja koulutuksen aloilla.

Raportissa todetaan, että Suomi ja Viro ovat enemmän kuin toistensa naapureita – kieli ja kulttuuri yhdistävät kansalaiset historiallisesti toisiinsa, ja yhteistyö lukuisilla aloilla on hyvin tiivistä. Euroopan nykyinen turvallisuustilanne ja Suomen tuleva jäsenyys Natossa tulevat lähentämään maita entisestään.

Alati muuttuva maailma tarjoaakin Virolle ja Suomelle uusia mahdollisuuksia tehdä yhä monipuolisempaa yhteistyötä, joka voi hyödyttää myös kolmansia osapuolia.