Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Työryhmä löysi yli 300 neuvostoaikaista muistomerkkiä eri puolilta Viroa – kaikkien tulevaisuus ei ole vielä selvillä

Viron hallituksen nimeämä työryhmä on kartoittanut eri puolilta Viroa yhteensä 322 julkisesti esillä olevaa neuvostoaikaista muistomerkkiä ja monumenttia ja selvittänyt myös niiden tulevaisuuden kohtaloa.

Työryhmän mukaan 78 niistä voidaan säilyttää ja täydellinen lista säilytettävistä muistomerkeistä julkaistaan 30. marraskuuta. Kesästä saakka työskennellyt ryhmä sai hallitukselta tehtäväksi poistaa tai siirtää pois näkyvistä kaikki julkisesti esillä olevat neuvostoaikaiset muistomerkit tai Neuvostoliittoon liittyviä symboleita sisältävät monumentit.

Kaikkien monumenttien tulevaisuus ei kuitenkaan vielä ole selvillä. Ryhmä on tehnyt arvioita ja suosituksia, mutta sen tekemä lista on salainen.

Viron oikeusministeri Lea Danielson-Järgin mukaan listalta on poistettu 57 muistomerkkiä tai hautamonumenttia ja 54 kohteessa on tehty päätös jäännösten uudelleenhautaamisesta. Lisäksi 79 kohteessa hautamuistomerkki korvataan ajan kanssa neutraalilla versiolla, joissa ei ole Neuvostoliittoon liittyvää symboliikkaa.

– Muistomerkit korvataan neutraaleilla vähitellen. Alle 55 muistomerkin alle ei ole haudattu ihmisiä, joten niiden omistajia suositellaan vain poistamaan ne, Lea Danielson-Järg sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Lue myös: Viron hallitus ei aio purkaa Tallinnassa sijaitsevaa Maarjamäen neuvostomuistomerkkiä

Lisäksi listalla on 78 monumenttia, jotka työryhmän mukaan voidaan säilyttää. Näille poikkeuksille on esitetty useita perusteita.

Oikeusministerin mukaan työryhmän esitys on tällä hetkellä suositus, eikä se velvoita omistajia purkamaan monumentteja.

– Käsittelemme kuitenkin rakennuslain muutoksia, jotka mahdollistaisivat menettelyn käynnistämisen, Danielson-Järg toteaa.

Päätös neuvostoaikaisten monumenttien poistamisesta on jakanut mielipiteitä Virossa. Lisäksi taide- ja kulttuuriasiantuntijat ovat huolissaan uudesta lainsäädännöstä, joka poistaa miehityssymbolit rakennuksista.