Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat risteilykansaa – Helsingistä ja Uudeltamaalta lähdetään muita alueita hieman useammin laivalle

Nyt se on tutkittu ja todistettu, suomalaiset ovat uskollista laivamatkailukansaa. Tämä selvisi rahti- ja matkustajaliikennevarustamo Finnlinesin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi yli 1 000 viime vuosina laivamatkan tehnyttä suomalaista.

Edes matkailualan ja laivayhtiöt koville laittanut korona-aika ei pitänyt suomalaisia maissa, sillä tutkimuksen mukaan 48 prosenttia kertoo tehneensä vähintään yhden laivamatkan viimeisen kahden vuoden aikana.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat myös uskollisia kuluttajia, mitä tulee laivamatkustukseen, sillä 92 prosenttia vastaajista sanoi aikovansa vähintään todennäköisesti tehdä laivamatkan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 51 prosenttia oli lähdössä laivalle “erittäin todennäköisesti”.

Finnlinesin tutkimuksessa kartoitettiin myös matkustajien toiveita ja odotuksia laivamatkustukseen liittyen. Tutkimuksen mukaan laivalla suomalaismatkustajille tärkeitä asioita ovat erityisesti ostokset ja ruokaelämykset.

Laivamatkalta odotetaan edelleen perinteisiä palveluita, kuten laivamyymälää ja buffet-ravintolaa ja vastaajista 88 prosenttia sanoikin käyttävänsä laivamyymälää ja 71 prosenttia buffet-ravintolaa. Osalle matkustajista edullinen hinta on erittäin tärkeä ominaisuus palveluita valittaessa, mutta myös nautiskelijoiden joukko laivamatkailijoiden joukossa on suuri. Heille hyvä ruoka on erittäin tärkeä valintaperuste.

Laivojen maine kelluvina yökerhoina sen sijaan on nykyään vähemmän perusteltu: enää vain 60 prosenttia sanoi käyvänsä laivan baarissa tai yökerhossa.

Laivamatkailu kiinnostaa tasaisesti kaikenlaisia ihmisiä, eikä ole esimerkiksi vain tiettyjen ikäryhmien suosiossa. Ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan alue erottuu muista siinä, että sieltä lähdetään muita paikkakuntia hieman useammin laivalle.

Kohteista Tallinna on edelleen suomalaisten suosikki ja laivamatkailun suosituin reitti, Tukholman reittien tullessa seuraavina. Suomalaiset matkustavat laivoilla monipuolisesti, sillä 69 prosenttia vastaajista aikoo tehdä yöpymisen sisältävän risteilyn, 62 prosenttia päiväristeilyn ja 51 prosenttia reittimatkan.

Finnlinesin teettämä tutkimus toteutettiin elokuussa 2022 ja sen vastaajamäärä oli 1022 kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.