Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24: Tallinnan Vanhassakaupungissa voi pian nähdä ilman kuljettajaa kulkevia jakelurobotteja

Tallinnan kaupunki ja Cleveron Mobility AS ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen kaksi kuukautta kestävästä pilottiprojektista. Sen aikana testataan ilman kuljettajaa kulkevien Clevon-jakelurobottien avulla toimivaa pakettitoimituspalvelua Tallinnan Vanhankaupungin alueella.

Tallinna on valittu vuoden 2023 Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi, joten kaupungin yhtenä tavoitteena on Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Tanel Kiikin mukaan kehittää hiilineutraalia liikkumista kaupunkitilassa.

Lue myös: Tallinna on valittu vuoden 2023 Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi

– Tallinnan Vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, mutta myös liikepaikka, houkutteleva matkailukohde ja ihmisten asuinpaikka. Siksi on järkevää käyttää innovatiivisia liikkumisratkaisuja palvelemaan sen yrityksiä ja asukkaita, Kiik sanoi kaupungin tiedotteessa.

Ilman kuljettaa liikkuva sähkökäyttöinen jakelurobotti on apulaiskaupunginjohtajan mukaan täysin hiljainen ja päästötön kulkuväline, mikä tekee siitä perinteisiä ajoneuvoja turvallisemman ja ympäristöystävällisemmän tavan kuljettaa lähetyksiä pitkin vanhankaupungin katuja.

Kahden kuukauden pilottiprojektin aikana on tarkoitus selvittää, onko jakelurobottien käyttö vanhassakaupungissa järkevää.

– Jos haluamme parantaa ihmisten elämänlaatua Tallinnan keskustassa, täyssähköautot, kuten kehittämämme jakelurobotti, ovat yksi mahdollinen ratkaisu alueen saastumisen vähentämiseen, Clevonin toimitusjohtaja Arno Kütt totesi Viron yleisradion haastattelussa.

Clevonin kauko-ohjattavat jakelurobotit tulevat liikkumaan vanhassakaupungissa ruuhka-aikojen ulkopuolella eli klo 6 ja klo 10 välillä.

Aiemmin tänä syksynä kuljetusliike DPD otti Clevonin valmistamat ilman kuljettajaa kulkevat jakelurobotit käyttöön Keski-Virossa sijaitsevassa Viljandin kaupungissa.