Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Laivayhtiöiden joulubuffetit tarjoavat herkkuja suomalaisesta, ruotsalaisesta ja virolaisesta joulupöydästä – tarjolla jopa 140 eri vaihtoehtoa!

Kahta erilaista joulukinkkua, kuutta erilaista silliä, neljä erilaista silakkavaihtoehtoa, lohta ja kirjolohta eri muodoissa ja kymmeniä vegaanivaihtoehtoja - kun Itämerellä kyntävät risteilyalukset kattavat joulubuffetin ei vaihtoehdoista ole pulaa.

Laivareitistä riippuen risteilyaluksilla voi joulupöydässä olla asiakkaita niin Suomesta, Virosta kuin Ruotsistakin. Kaikkien makumieltymykset pitää huomioida, sillä maiden jouluruoat eroavat hyvinkin paljon toisistaan. Virossa ei joulukinkkua tunneta, kun taas Suomessa syödään harmaasuolattua kinkkua ja Ruotsissa maistuu punasuolattu kinkku. Ruotsalaiseen joulupöytää kuuluu Janssonin kiusaus, mutta suomalaiset joululaatikot eivät maistu ruotsalaisille tai virolaisille.

Vaikka joulubuffetista voi parhaimmillaan löytyä yli 140 ruokavaihtoehtoa, kuten Tallinkilla, vannovat kaikki laivayhtiöt hävikin vähentämisen ja vastuullisuuden nimeen. Ruokahävikkiä seurataan ja minimoidaan optimoimalla tuotanto- ja tilausmääriä. Käytetty kala on sertifioitua, eikä uhanalaisia raaka-aineita käytetä.

Esimerkiksi Eckerö Line on saanut vähennettyä buffetravintolansa ruokahävikin määrää puolella.

– Käytössämme on Hukka AI -järjestelmä, jolla voidaan seurata ruokahävikkiä päivätasolla. Vielä toukokuussa Buffet Eckerön hävikki oli reilu 950 kiloa, kun se lokakuussa oli enää vain 467 kiloa. Järjestelmän avulla hävikki tippui puolessa vuodessa 50 prosenttia, Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo.

Viking Linen joulubuffet tarjoaa tänä vuonna makuelämyksiä Suomenlahden molemmilta puolilta eli perinteisiä suomalaisia ja ruotsalaisia jouluherkkuja. Joulubuffetin yli sadasta ruokalajista nauttii tänä vuonna arviolta 200 000 matkustajaa.

– Olemme jonkin verran vähentäneet ruokalajien määrää, mutta samalla satsanneet yhä enemmän laatuun ja esillepanoon. Hävikin minimoimiseksi monet ruokalajit tarjoillaan valmiina annoksina. Uhanalaista ankeriasta emme enää asiakkaillemme tarjoa, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm sanoo.

Viking Linen uutuus on pöytiin tarjoiltu jälkiruoka-annos, jonka lisäksi tarjolla on suosittu karkkibuffet.

– Joulupöydän uudistaminen on hankalaa, sillä kaikki haluavat, että perinteiset klassikot ovat aina tarjolla, Lindholm toteaa.

Tallinkin ja Silja Linen joulupöydässä on tarjolla myös virolaisia jouluherkkuja, kuten verimakkaraa ja hapankaalia sekä Kirjava koira -kakkua. Lisäksi on tietenkin makuja suomalaisesta ja ruotsalaisesta keittiöstä sekä tänä vuonna myös slaavilaisesta keittiöstä. Tarjolla on 140 erilaista tuotetta, joista lähes 40 prosenttia on vegaanisia. Kasvis- ja vegaanituotteet on katettu buffetissa omaksi pöydäkseen. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa tarjolla ruotsalaista joulujuomaa eli Julmustia.

– Joulubuffet on erittäin suosittu ja monelle asiakkaalle yksi matkan kohokohdista. Sen laajasta valikoimasta jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa, Tallink-konsernin Food & Beverage Director Marko Makke toteaa.

Slaavilaisesta keittiöstä Tallinkin joulubuffetiin on valittu kulibjaka eli lohipiirakka, marinoidut metsäsienet, riistaterriini sekä suolakurkut.

Niiden noin viiden viikon aikana, kun joulubuffet on laivoilla tarjolla, suosittuja tuotteita, kuten kinkkua ja lohta kuluu yhdellä laivalla tuhansia kiloja. Esimerkiksi Silja Serenadella laivamatkustajat syövät noin 1 200 kiloa kinkkua ja lohta ei muodoissa noin 2 200 kiloa.