Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Takat ja kamiinat ovat käymässä vähiin Virossa

Talvisten säiden tuoma energian tarve, sähkön hinnan nousu ja sähkökatkojen pelko ovat saaneet virolaiset ostamaan ja asentamaan tulisijoja asuntoihinsa. Kauppa on käynyt niin vilkkaana, että valmistajilla on vaikeuksia pysyä perässä ja varastot ovat tyhjenemässä.

Viron yleisradion haastatteleman Kaminakoda-yrityksen myyntikonsultin Andrus Schultsin mukaan kysyntä on suurinta hänen 30 vuotisen uransa aikana. Niin monet ihmiset haluavat tulisijan, että kaupasta on loppumassa myytävä.

– Esimerkiksi tulisijojen rakentamiseen tarvittavia erikoistiiliä on vaikea saada ja tilanne on sama myös muualla Euroopassa. Valmistajat saavat neljä tai viisi kertaa normaalia enemmän tilauksia, Schults sanoo.

Vielä 20 vuotta sitten haluttiin tehokkaampia tulisijoja. Nykyään rakennukset ovat energiatehokkaampia ja tulisijat sen myötä vaatimattomampia.

– Nyt kiinnostavat myös lämpöä varastoivat laitteet, jotka jakavat lämpöä tasaisemmin, Schults toteaa.

Kiinnostus takkoja ja kamiinoita kohtaan lähti Virossa kasvuun ensimmäisen kerran koronapandemian aikana, kertoo virolaisen Kaminakeskuksen johtaja Hannes Puu. Kiinnostus nousi entisestään, kun kaasun ja sähkön hinnat alkoivat nousta.

– Suurin osa asiakkaista on omakotitalon omistajia, jotka ovat jo aiemmin vaihtaneet sähkölämmitykseen ja lämpöpumppuun. Mutta asiakkaina on myös kerrostalo- ja rivitaloasukkaita. He etsivät edullista kamiinaa, jota voi käyttää myös ruoanlaittoon, Puu kertoo.

Takkamyyjät kertovat ihmisten etsivän tulisijoista vaihtoehtoa kalliille sähkölle ja kaasulle, vaikka myös polttopuiden hinta on Virossa noussut. Vaikka myyjillä on vielä joitakin takkamalleja varastossa, on asentajilla kädet täynnä töitä ja asiakkaiden odotusajat venyvät kuukausiksi.