Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tiedätkö, että Tallinnan Raatihuoneentorin laidalla seisoo Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen rakennus?

Tallinnan Raatihuoneentori Vanhankaupungin sydämessä on tuttu paikka monelle suomalaiselle, mutta kuinka moni on pistäytynyt torin laidalla seisovassa Tallinnan raatihuoneessa?

Tallinnan raatihuone, viroksi Raekoda, viettää tänä vuonna 700-vuotisjuhlavuottaan. Kyseessä on koko Pohjois-Euroopan vanhin ja parhaiten säilynyt goottilainen raatihuone, josta ensimmäiset kirjalliset maininnan ovat vuodelta 1322.

Tallinnan raatihuoneen käyttö varsinaisena kaupungintalona päättyi jo vuonna 1970, mutta edelleen paikka on suurimman osan vuotta Tallinnan kaupungin käytössä. Siellä järjestetään esimerkiksi arvovieraiden vastanottoja, kaupungin juhlia ja gaalatilaisuuksia sekä kaikille avoimia konsertteja.

– Kaupungintalon juhlasalissa on erittäin hyvä akustiikka, joten se sopii konserttien järjestämiseen. Juhlavuoden kunniaksi on elvytetty myös teatteriperinne ja salissa on taas pitkästä aikaa järjestetty teatteriesityksiä, raatihuoneen emäntä eli perenainen Ivi Jürgenson kertoo.

Tallinnan raatihuoneen historia ulottuu luultavasti 1200-luvulle saakka, mutta siitä ei ole jäänyt kirjallisia todisteita. Nykyisen muotonsa rakennus sai vuonna 1404. Korkeat goottilaiset holvit ja seiniä koristavat gobeliinit kertovat Hansaliiton aikaisen Tallinnan vauraudesta.

Raatihuone on tunnettu myös kapeasta tornistaan, joka kohoaa 64 metrin korkeuteen. Torni rakennettiin vasta 1530-luvulla ja se edustaakin renessanssityyliä. Samaan aikaan tornin huipulle laitettiin miehenmuotoinen Vana Toomas -tuuliviiri, josta on myöhemmin tullut Tallinnan symboli. Nykyisin tornin huipulla pyörivä tuuliviiri on kopio ja alkuperäinen Vana Toomas on turvassa Tallinnan kaupunginmuseossa.

Raatihuoneen torni tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa vuonna 1944, mutta rakennettiin uudestaan vuonna 1952.

Tallinnan raatihuoneen ikkunasta julistetaan Turun kaupungin tapaan joulurauha aina jouluaattona klo 12. Perinteen aloitti Viron presidenttinä vuosina 1992–2001 toiminut Lennart Meri. Myös joulurauhan julistusteksti on sama kuin Turussa, toki viroksi käännettynä. Nykyään joulurauhan julistaa presidentin sijaan Tallinnan kaupunginjohtaja.

Yleensä matkailijat pääsevät vierailemaan raatihuoneella vain heinäkuussa, mutta tänä vuonna paikka on avoinna myös joulusesonkina.

Raatihuoneella voi vierailla neljänä adventtisunnuntaina (vielä 11.12. ja 18.12.) klo 11–16. Lisäksi Raatihuone on avoinna 27.–30. joulukuuta klo 11–16 ja 2.–6. tammikuuta 2023 klo 11–16.