Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Onko Tallinnan joulutori jo nähty? – mitä jos lähtisit joulutorille Tukholmaan tai Riikaan?

Vielä ennen joulua ehtii halutessaan lähteä nauttimaan joulutorien tunnelmasta muuallekin kuin Tallinnaan. Itämeren rannikkokaupungeista tunnelmalliset joulutorit löytyvät Tallinnan lisäksi Tukholmasta ja Riiasta.

Tukholmassa joulutoreja ja -markkinoita on itseasiassa useampia eri puolella kaupunkia. Suurtorin joulumarkkinat ovat niistä perinteisimmät, niitä on järjestetty jo vuodesta 1837 lähtien. Markkinat avautuvat jo marraskuussa ennen ensimmäistä adventtia ja sulkeutuvat juuri ennen joulua eli 23. joulukuuta. Joulutori on avoinna päivittäin klo 11–18.

Myös Tukholman vanhankaupungin joulumarkkinoilla on puisia torikioskeja, joissa myydään paljon erilaisia joulupöytään ja lahjaksi sopivia ruokatuotteita, kuten hilloja, sillejä ja makeisia. Lisäksi on joululahjoiksi sopivia käsityöläisten valmistamia tavaroita. Niistä suosituimpia ovat tukholmalaisten keskuudessa kuulemma erilaiset kynttilät. Glögiäkin on myynnissä, mutta Ruotsin tiukan alkoholilainsäädännön takia, ainoastaan alkoholittomana.

Tukholman vanhankaupungin joulumarkkinoiden tunnelmaa verotti ainakin tänä vuonna hiukan lumen puuttuminen.

Riiassa on vain yksi joulutori ja se on pystytetty vanhankaupungin tuomioaukiolle. Aukion hiukan synkältä kuulostava nimi on tietenkin peräisin aukion laidalla seisovasta tuomiokirkosta, joka on muuten koko Baltian suurin. Hyvästä akustiikasta tunnettuun kirkkoon mahtuu helposti noin 1 000 ihmistä.

Riian joulutorilla soivat joululaulut ja pieni karuselli pyörittää lapsia joulukuusen kupeessa.

Joulukuusissa on muuten eroja. Tiesitkö, että Tallinnan ja Riian joulutoreja koristavat aidot kuuset, mutta Tukholmassa torien kuuset on tapana koota osista eli otetaan korkea puunrunko, johon porataan reikiä kuusenoksia varten. Näin saadaan luotua tarpeeksi symmetrinen ja tuuhea kuusi.

Riian joulutorilla huomio kiinnittyi laajaan ja monipuoliseen glögitarjontaan sekä söpöihin raitakattoisiin myyntikojuihin. Erilaisten hehkuviinien lisäksi omat kojunsa oli monilla kansainvälisillä juomabrändeillä, kuten Baileysilla ja rommistaan tunnetulla Captain Morganilla. Myös ginillä terästettyä glögiä oli saatavilla.

Riian joulutorilla oli myös paljon ruokakojuja, joissa elävä tuli loimusi tuoden torille lämpöä ja tunnelmaa. Tarjolla oli tietenkin latvialaisia jouluherkkuja, kuten sianlihaa ja harmaita herneitä (jotka ovat oikeasti ruskeita). Myynnissä olevat käsityöläisten tuotteet olivat laadukkaita ja tarjolla oli monia pieniä kivoja lahjaideoita, kuten puisia kuusenkoristeita.

Riikassa, kuten Tallinnassakin, joulutorille ehtii myös joulun jälkeen, sillä tori on avoinna aina uuteen vuoteen 1. tammikuuta saakka. Tori on avoinna päivittäin klo 9–20.