Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Arkipyhät tuovat suomalaisille ensi vuonna enemmän ylimääräisiä vapaapäiviä kuin virolaisille

Virossa, kuten myös Suomessa, moni laskee vuoden alkajaisiksi, kuinka monta ylimääräistä vapaapäivää viralliset pyhä- tai juhlapäivät tänä vuonna tuovat.

Virossa ja Suomessa on vuosittain lähes yhtä monta juhlapyhää, jotka ovat myös virallisia vapaapäiviä. Virossa niitä on 12 ja Suomessa 13, mutta kaikki juhlapäivät eivät suinkaan ole samoja.

Virossa ei esimerkiksi vietetä loppiaista, eikä toinen pääsiäispäivä ole pyhäpäivä kuten Suomessa, kuten ei myöskään helatorstai. Toisaalta Virossa taas vietetään itsenäisyyspäivää kaksi kertaa vuodessa - 24. helmikuuta on varsinainen itsenäisyyspäivä ja 20. elokuuta vietetään uudelleenitsenäistymispäivää.

Kesäkuun 23. päivä Virossa juhlitaan voitonpäivää ja juhannusaattoa. Silloin muistellaan Viron vapaussodan aikaista Võnnun taistelua, jonka jälkeen solmittiin Tarton rauha. Virossa juhannus on aina 24. kesäkuuta, riippumatta siitä, mille viikonpäivälle päivämäärä osuu. Sekä juhannusaatto että juhannuspäivä ovat maassa kansallisia vapaapäiviä.

Lisäksi Virossa työaika on kolme tuntia normaalia lyhyempi uudenvuodenaattoa, itsenäisyyspäivää, voitonpäivää ja jouluaattoa edeltävinä päivinä.

Vuonna 2023 Viron 12 kansallisesta vapaapäivästä viisi osuu viikonlopulle ja kolme perjantaille. Lisäksi arkipäiville keskelle viikkoa osuvat vappu 1. toukokuuta, helluntai 23. toukokuuta, joulupäivä 25. joulukuuta ja toinen joulupäivä eli tapaninpäivä 26. joulukuuta.

Ylimääräisiä vapaapäiviä on Virossa siis luvassa tänä vuonna seitsemän, kun Suomessa niitä on jopa yhdeksän.