Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virolaisessa joulupöydässä maistuvat perinteet

Virossakin jouluateriaan liittyy monia perinteitä, jotka ovat pysyneet yllä näihin päiviin saakka. Kautta aikain joulu on ollut Virossa se hetki, jolloin pöytään nostetaan parasta, mitä saatavilla on.

Virolaiseen joulupöytään kuuluvat niin verimakkarat (verivorst) ja hapankaali (hapukapsas) kuin uunissa paistetut perunat ja sianliha. Lisukkeena voidaan tarjota puolukkakastiketta ja suolakurpitsaa. Eikä pidä unohtaa lihahyytelöä eli sylttyä. Jouluksi paistetaan myös erityinen joululeipä.

Yhteistä virolaisille ruuille on täyttävyys. Tuhtien ruokien on tarkoitus antaa lämpöä ja energiaa kylmää talvea vastaan. Ennen vanhaan ateriaan tuli sisältyä seitsemän, yhdeksän tai kaksitoista ruokalajia, jotta perheellä olisi seuraavanakin vuonna onnea ja runsas sato. Ruokaa piti olla tarjolla koko yön.

Ehdottoman kiellettyä oli kurkistella pöydän alle, sillä se oli pyhää aluetta, jolla henget liikkuivat. Jokainen lattialle pudonnut ruoanmuru sai siis jäädä paikalleen.

Jälkiruokana virolaisille maistuvat omenat ja mandariinit sekä suositut piparkakut. Moni leipoo piparinsa itse, mutta Virossa on myös helppo löytää ruokakaupoista ja kahviloista valmista piparitaikinaa ja kuorrutteita, joilla leipominen sujuu hiukan helpommin. Lisäksi joulumyyjäisissä ja kahviloissa on myynnissä todella taidokkaasti koristeltuja piparkakkuja.

Glögistäkin virolaiset tykkäävät ja sitä voi aina terästää tilkalla Vana Tallinn -likööriä.

Hyvä tapa tutustua virolaiseen jouluperinteeseen on nauttia jouluateria paikalliseen tyyliin. Visit Estonia -sivusto on listannut ravintoloita, jotka tarjoilevat perinteistä virolaista jouluruokaa Tallinnassa ja muualla Virossa.