Pahin virhe on vetää yömyöhällä maha täyteen ja ottaa palanpainikkeeksi alkoholia.
Jos on vilinää ruokakauppojen käytävillä joulun alla, alkaa ruuhkaa kertyä myös apteekkien närästyslääkehyllyille.
Esimerkiksi Yliopiston Apteekissa närästystuotteiden myynnissä on selvä piikki joulukuussa.
– Runsas herkuttelu on oleellinen osa juhlaa, ja ateriakoot voivat olla isoja. Lisäksi ruoka voi olla tavallista mausteisempaa ja lihapainotteisempaa. Myös alkoholia saatetaan nauttia tavallista enemmän, jolloin vatsa voi reagoida, pohtii Yliopiston Apteekin lääketiedon koordinaattori, farmaseutti Leena Äyräpää.
Närästyslääkkeiden ja muiden närästystuotteiden myynnissä on ollut viime vuosina pientä kasvua. Joulun lisäksi kauppa käy erityisesti kesällä, kun grilliherkut ja alkoholi maistuvat kansalle.
Joulun ylensyönti ja sitä kautta myös närästysvaivat ovat tuttu ilmiö myös terveydenhuollon puolella.
– Moni syö jouluna yömyöhään ja ottaa alkoholiakin, joka relaksoi ruokatorven alasulkijan. Kun ihminen menee masu täyteen vedettynä köllöttelemään, oireita tulee herkästi, sanoo gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri Milla-Maria Tauriainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
– Perusterveydenhuollossa närästys on todella yleinen syy tulla vastaanotolle.
Jos oireet ovat pitkäkestoisia ja hankalia, tähystys tehdään asuinalueesta riippuen joko perusterveydenhuollon puolella tai erikoissairaanhoidossa.
Tähystys ei ole itsestäänselvyys, mutta se on yksi osa tutkimuksia, kun refluksitaudin komplikaatioita suljetaan pois.
– Potilaan kokema närästys ei ole aina mahaoire, vaan se voi olla merkki sepelvaltimotaudista.
Yleensä vaikeiden ja pitkäkestoisten närästysoireiden taustalla on refluksi. Länsimaissa refluksitaudin oireita on noin 30 prosentilla aikuisväestöstä.
Refluksi tarkoittaa mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen. Jos ruokatorven alasulkijan rakenne on löysä, happamat nesteet nousevat mahalaukusta. Esimerkiksi palleatyrä altistaa refluksille.
– Mahalaukun tähystys on tapana tehdä aina, jos närästysoireisiin liittyy hälyttäviä oireita, esimerkiksi nielemisvaikeuksia, matala hemoglobiini tai mustaa ulostetta. Oireiden taustalla voi olla muutakin kuin refluksi, kuten ruokatorvisyöpä tai sydänvaivoja.
Tauriaisen mukaan ihmiset osaavat ottaa vaikeat närästysoireet tosissaan ja hakeutuvat lääkärille, kun itsehoitolääkkeiden teho ei riitä.
– Tehokkaimpia lääkkeitä eli happosalpaajia voi käyttää pitkäkestoisesti. Jos elämäntapojen muutos ja lääkehoito eivät vaikuta, voidaan tehdä refluksitaudin leikkaushoito, mutta siihen tarvitsee turvautua harvoin.
Noin kahdella kolmasosalla avohoidon refluksipotilaista mahalaukun tähystyslöydös onkin normaali.
Vaikeimmatkin oireet saadaan yleensä kuriin painonpudotuksella, ruokavalion muutoksella sekä alkoholista ja tupakasta luopumisella.
– Jos mikään ei kuitenkaan auta ja ruokatorvessa on jatkuva tulehdus, tila vaikuttaa elämänlaatuun kokonaisvaltaisesti. Pahimmillaan työkykykin heikkenee, jos ei vaikkapa pysty kumartumaan tai nostamaan taakkoja, kun vatsaontelon paine kasvaa, Tauriainen sanoo.
Hoitamaton refluksi voi altistaa krooniselle ruokatorventulehdukselle. Refluksitauti voi aiheuttaa myös hampaiden kiillevaurioita.
Myös hengitysteiden oireita voi tulla, kun ihminen hengittää pieniä pisaroita mahanesteen sisältöä jatkuvasti.
– Joskus astmaepäilyidenkin taustalla voi olla hoitamaton refluksi.
Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos oireet ovat jatkuvia. Raskailla ja isoilla aterioilla, alkoholilla ja kahvin juomisella närästysoire voi pahentua.
– Mutta esimerkiksi kahvi itsessään ei aiheuta ruokatorven tulehdusta, Milla-Maria Tauriainen kertoo.
Hän toteaa, että närästys ei ole erityisesti suomalainen vaiva, vaan ylipainon yleistyminen lisää ongelmaa muuallakin länsimaissa. Ylipaino nostaa painetta vatsaontelossa.
Leena Äyräpää muistuttaa, että painosta riippumatta runsaat annoskoot kannattaa vaihtaa pienempiin, jos on närästykselle altis.
Tietenkin kannattaa myös vältellä ruokia, jotka aiheuttavat närästystä.
Niitä ovat muun muassa happamat ruuat, sitrushedelmät, väkevät alkoholijuomat, sipuli, voimakkaat mausteet, rasvainen tai käristetty ruoka, kahvi, kaakao ja suklaa. Myös tupakointi altistaa happovaivoille.
– Lisäksi makuuasento altistaa usein närästykselle, minkä vuoksi voi kokeilla sängyn pääpuolen kohotusta.
Tutkimusten mukaan vasemmalla kyljellä nukkuminen saattaa vähentää oireita, sillä ihmisen mahalaukku sijaitsee vasemmalla puolella kehoa. Asento päästää vatsan laskeutumaan luonnolliseen asentoon ja pitää ruuansulatusprosessit toiminnassa.