Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Virossa asuntokauppa on hiljentynyt - uusien asuntojen myyntimäärät ovat enää viidesosan viime vuoden määristä

Virossa uusien asuntojen kysyntä on laantunut ja viime vuoden 350 myydyn asunnon kuukausikeskiarvo on tipahtanut 70:een.

Kiinteistömarkkina-analyytikko Tõnu Toompark kertoi Viron yleisradion haastattelussa, että kysynnän katoaminen ei ole vielä vaikuttanut hintoihin, jotka ovat vain joissain tapauksissa laskeneet viitisen prosenttia.

Kauppahinnat eivät Toomparkin mukaan kuitenkaan kuvasta tämänhetkistä tilannetta tarkasti.

– Kiinteistökehittäjät jahtaavat asiakkaita tarjoamalla heille ilmaisia parkkipaikkoja tai keittiökalusteita. He joutuvat taistelemaan jokaisesta asiakkaasta.

Lue myös: Asuntomarkkinat käyvät Virossa kuumana

Asuntokaupan hiljenemisen syiksi Toompark listaa lainarahan nousevat korot, kuluttajien horjuvan luottamuksen omaan talouteen sekä Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden.

Kiinteistömarkkinoiden tulevaisuutta analyytikko kuvaa säätermeillä – synkkä ja tuulinen.

– Toimeen tuleminen vaatii paljon enemmän vaivaa kuin vuosi sitten. Meillä oli seitsemän vuoden aktiivinen aika asuntomarkkinoilla, nyt asuntokauppojen määrä on laskussa. Vaikka tilanne jossain vaiheessa tasaantuu, tulee kauppojen määrä olemaan pienempi kuin aikaisempina vuosina, Toompark sanoo.