Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Tallinnan raatihuone avaa ovensa yleisölle joulun välipäivinä

Tallinnan Raatihuoneentori Vanhankaupungin sydämessä on tuttu paikka monelle suomalaiselle, mutta kuinka moni on pistäytynyt torin laidalla seisovassa Tallinnan raatihuoneessa?

Yleensä matkailijat pääsevät vierailemaan raatihuoneella vain loma-aikaan heinäkuussa, mutta tänä vuonna paikka on avoinna myös joulun välipäivinä 27.–30. joulukuuta klo 11–16 sekä uuden vuoden jälkeen 2.–6. tammikuuta 2023 klo 11–16.

Tallinnan raatihuone, viroksi Raekoda, on koko Pohjois-Euroopan vanhin ja parhaiten säilynyt goottilainen raatihuone. Ensimmäiset kirjalliset maininnan paikasta ovat vuodelta 1322. Tänä vuonna raatihuone viettääkin 700-vuotisjuhlavuottaan.

Tallinnan raatihuoneen käyttö varsinaisena kaupungintalona päättyi jo vuonna 1970, mutta edelleen paikka on suurimman osan vuotta Tallinnan kaupungin käytössä. Siellä järjestetään esimerkiksi arvovieraiden vastanottoja, kaupungin juhlia ja gaalatilaisuuksia sekä kaikille avoimia konsertteja.

Rakennuksen historia ulottuu luultavasti 1200-luvulle saakka, mutta siitä ei ole jäänyt kirjallisia todisteita. Nykyisen muotonsa se sai vuonna 1404.

Raatihuone on tunnettu myös kapeasta tornistaan, joka kohoaa 64 metrin korkeuteen. Torni rakennettiin vasta 1530-luvulla ja se edustaakin renessanssityyliä.

Samoihin aikoihin tornin huipulle laitettiin miehenmuotoinen Vana Toomas -tuuliviiri, josta on myöhemmin tullut Tallinnan symboli. Nykyisin tornin huipulla pyörivä tuuliviiri on kopio ja alkuperäinen Vana Toomas on turvassa Tallinnan kaupunginmuseossa.

Raatihuoneen torni tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa vuonna 1944, mutta rakennettiin uudestaan vuonna 1952.