Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Inflaatio muutti virolaisten ostokäyttäytymistä tänä jouluna – kaupaksi kävivät aiempaa enemmän edulliset perusruoat, lohta ostettiin vähemmän

Joulun 2022 suosituin tuote Viron Prismoissa olivat edelleen mandariinit, mutta viime vuosien suosikkituote lohifilee menetti paikkansa yksinkertaisimmille jouluruuille.

Prisma Peremarketin kuivatuotteiden kategoriapäällikkö Terje Sahkin mukaan inflaatio on tehnyt tehtävänsä ja muuttanut kuluttajien ostokäyttäytymistä Virossa.

– Aiempien vuosien trendi, että joulupöytään ostetaan yhä enemmän kalaa ja erityisesti lohta, muuttui tänä vuonna. Lohi ei päässyt virolaisten joulupöytään nyt yhtä usein. Kaupaksi kävivät sen sijaan edulliset perusruoat, kuten perunat, kananmunat, sianpaisti ja jauheliha, joiden suosio on kasvanut, Sahkin kertoo kauppaketjun tiedotteessa.

Tuoretuotteista virolaiset ostivat joulunaikaan eniten mandariineja, klementiinejä ja banaaneja. Edullinen hinta nosti mandariinien ja klementiinien myynnin reilusti suuremmaksi kuin viime vuonna.

Joulujuomista myydyin oli alkoholiton glögi. Muita suosikkituotteita olivat muun muassa Kinder suprise -suklaamunat ja keksit.

Ennen joulua vallinnut talvinen sää kasvatti puolestaan lumilapioiden, hiihtovälineiden ja pulkkien ja kelkkojen myyntiä.

– Suosittuja lahjatuotteita olivat Muumimukit ja -legot, rasvakeittimet, paistinpannut, kaiuttimet ja varavirtalähteet. Tänä vuonna suosittiin käytännöllisiä lahjoja, Prisma Peremarketin kulutustavaroiden kategoriapäällikkö Merit Uus kertoo.

Myös käsitöiden suosio näkyi Prismoissa, joissa lankoja ostettiin joulukuussa enemmän kuin viime vuonna.