Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Ruokakauppojen noutoruoan myynti kasvaa Virossa – valmisruoalla säästetään sähköä

Jyrkästi noussut energian hinta on tehnyt ruokakauppojen valmisruokatiskien aterioista entistäkin suositumpia Virossa. Take away -aterioita ostavat niin sinkut, toimistotyöläiset kuin eläkeläisetkin.

Tallinnassa sijaitsevan Solaris-kauppakeskuksen ruokakauppa palveli aikaisemmin lounasaikaan lähinnä naapuruston rakennusmiehiä. Nyt lähes puolet valmisruokatiskin lämpimiä aterioita ostavista asiakkaista on toimistotyöntekijöitä ja myös eläkeläiset ostavat yhä useammin noutoruokaa.

– Syyskuusta lähtien, jolloin energian hinnat lähtivät nousuun, olemme nähneet paljon yksinäisiä eläkeläisiä, jotka tulevat ostamaa rasian keitettyä riisiä ja kotletin. Se maksaa 2 euroa. Tällaista emme ole nähneet ennen, myymälän tuotantopäällikkö Virko Tugevus sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Samaan aikaan take away -ruoan annoskoot ovat pienentyneet ja asiakkaat suosivat yksinkertaisempia ja halvempia ruokia sekä alennustuotteita.

– Pasta jauhelihalla on yksi suosittu ruoka. Ateria maksaa 4 euroa kilolta, mutta jos sen valmistaa kotona yhdelle ihmiselle, niin pelkästä lihasta joutuisi maksamaan 3 euroa, Virko Tugevus toteaa.

Myös esilämmitettyjen ja grillattujen lihatuotteiden myynti kasvaa. Tämä kertoo siitä, että Virossa uunin tai hellan käyttö kotona on jo kalliimpaa kuin valmisruokien ostaminen.

– Näemme vahvaa kasvua myös pakatussa valmisruoassa, sen myynti on kasvanut yli 100 prosenttia. Jopa valmiit voileivät ja hampurilaiset myyvät enemmän kuin ennen, Maxima-ketjun markkinointipäällikkö Maris Kivi sanoo.

Vaikka virolaiset ovat Kiven mukaan herkkiä ruoan hintojen nousulle, sen ei annettu häiritä uudenvuodenaaton herkuttelua. Perinteisen perunasalaatin lisäksi Maximassa myytiin myös paljon erilaisia naposteltavia sekä valmiita silli- ja kilohailivoileipiä.