Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Huumekuolemien määrä kaksinkertaistui Virossa viime vuonna

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) mukaan Viron huumemarkkinat pysyivät viime vuonna ennallaan, mutta ongelmana on huumeiden yliannostukseen liittyvien kuolemantapausten lisääntyminen.

Viron poliisin pohjoisen prefektuurin huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden yksikön päällikön Rait Pikaron mukaan yliannostusten määrä on alustavien tilastojen mukaan kaksinkertaistunut vuoteen 2021 verrattuna. Tarkat luvut kuolemantapauksista ovat saatavilla vasta maaliskuussa.

Lue myös: Otkes tutkii nuorten huumekuolemat – Suomi ikävän tilaston kärkimaita Euroopassa

– Syitä on monia, mutta fentanyylin ja sen johdannaisten, jotka ovat äärimmäisen tappavia huumeita, uudelleen ilmestyminen markkinoille on todennäköisesti lisännyt yliannostuskuolemia, vaikka on muitakin syitä, Pikaro sanoo Viron yleisradion haastattelussa.

Lisäksi reseptilääkkeiden väärinkäyttö näkyy tilastoissa. Pikaron mukaan Ukrainan sodalla ei ole ollut oleellista vaikutusta Viron huumemarkkinoihin, mutta on kuitenkin mahdollista, että osa rikollisten suunnittelemista huumeiden jakelukanavista jäi sodan syttymien vuoksi käyttämättä.

Viron ja Venäjän välisen rajaliikenteen rajoittamisella on kuitenkin ollut huomattava vaikutus Ida-Virumaan huumemarkkinoihin. Esimerkiksi UFO-nimisen huumeen jakelua rajan sulkeminen erityisesti rajoitti.

– Tämän huumeen kohdalla kuljettaminen rajan yli Viroon tapahtui pääosin jalan. Kun se ei ollut mahdollista, kuljetuksia ryhdyttiin tekemään droneilla. Tämän toiminnan olemme onnistuneet lopettamaan, Pikaro kertoo.

Rait Pikaron mukaan yliannostuskuolemien hälyttävän määrän valossa ihmishenkien pelastaminen on poliisin toiminnan pääpaino tänä vuonna. Myös reseptilääkeongelmaan pitää kiinnittää huomiota. Poliisin tulee panostaa ennaltaehkäisyyn erityisesti nuoreten keskuudessa.

– Meidän tulee lisätä ennaltaehkäisevää toimintaamme. Lisäksi meidän on kiinnitettävä paljon huomiota nuoriin estääksemme heitä käyttämästä huumeita ja ajautumasta kurjaan elämäntapaan, Pikaro sanoo.